Dr. Bod Péter s-a născut în anul 1955. Deși tatăl dânsului a fost medic primar ortoped, nu a exercitat nicio presiune asupra fiului său pentru alegerea acestei specializări. Ce-i drept, încă din primele zile de studenție s-a străduit să învețe partea practică a profesiei, în spitalele târgumureșene. Consideră extrem de important ca pacientul să apeleze la un medic specialist încă de la primele simptome, fiindcă astfel se pot obține rezultate bune fără intervenții chirurgicale. Lucrează ca medic de patruzeci de ani, având același motto și azi: în orice domeniu al medicinei poți fi bun numai dacă te raportezi la profesie și la pacienți respectuos, cu smerenie.
Ce v-a impulsionat spre cariera medicală?
Deși tatăl meu a fost medic primar, niciodată nu am simțit din partea lui vreo presiune ca să aleg și eu această carieră. El a profesat ca medic primar la Clinica de Ortopedie din Târgu Mureș, astfel am fost acolo lângă el încă de la începutul anilor de studenție, străduindu-mă să învăț de la el. La acea vreme, după terminarea studiilor universitare am fost practicanți, nu exista rezidențiat, după care am lucrat într-un sat din județul Sălaj, apoi la Petelea, în județul Mureș. În anul 1990 am obținut o bursă cu care timp de trei ani am avut onoarea să învăț de la dl. profesor Vízkeleti în cadrul Clinicii de Ortopedie din Budapesta, examenul de specialitate l-am dat acolo și la Cluj. De când am venit acasă, lucrez la Clinica de Ortopedie din Târgu Mureș.
Cum ați ales ortopedia?
Deja în anii de studenție știam că voi alege anatomia și o ramură a chirurgiei. Am ales ortopedia fiindcă m-a pasionat mai mult decât chirurgia generală.
Cu ce simptome apelează cel mai des pacienții la un medic ortoped?
Deteriorarea, uzura cartilajelor (artroza, osteoartroza) este cea mai frecventă boală, care la unele persoane apare deja la vârsta mijlocie, iar la generația mai vârstnică este aproape generalizată. La adulți se manifestă uzura timpurie din cauza accidentelor sportive, muncii de birou sau în picioare. A doua mare categorie de simptome o reprezintă durerea de genunchi. Articulația cea mai complexă a organismului fiind genunchiul, problemele pot fi extrem de variate. În cazul tinerilor, la acest nivel pot să apară leziuni ca urmare a suprasolicitării, activităților sportive, iar la vârstnici inflamațiile, durerile de genunchi apar din cauza artrozei.
Care este cea mai mare provocare în această profesie?
Una dintre provocările majore este când pacientul suferă și de boli secundare, patologii însoțitoare, ceea ce îngreunează mai ales munca echipei de medici, nu neapărat a chirurgului. Cea mai mare provocare pentru chirurg este așa-numita revizie, când trebuie schimbată proteza pacientului, și din cauza lipsei de masă osoasă este nevoie de grefare osoasă. Rar, dar se întâmplă și suprainfectări la aceste implanturi, caz în care pacientul va fi supus la mai multe operații complicate, o serie de intervenții care poate să dureze de la șase săptămâni la un an.
Cum evoluează acest domeniu?
La începutul carierei mele, în urmă cu patruzeci de ani, a fost mult mai greu. Deși fundamentul medical nu s-a schimbat, echipamentele tehnice s-au dezvoltat foarte mult. Azi există implanturi care ajută atât pacientul, cât și munca doctorului. Intervențiile artroscopice au devenit obișnuite, fiind o procedură minimal invazivă, care permite dintr-o singură intervenție diagnosticul și tratarea anumitor boli sau deformări ale aparatului locomotor. Operația artroscopică presupune numai două-trei mici tăieturi, incizii, prin care se introduce aparatura specială și camera video. Medicul urmărește procedura pe monitor, fără ca articulația să fie expusă pe o zonă mare. Aceste operații menajează țesuturile, timpul de refacere este mai mic, durerile postoperatorii se atenuează mai repede, calitatea vieții crește.
Din punct de vedere ortopedic, ce sfaturi ne dați, referitor la modul de viață?
Majoritatea pacienților cu artroză, osteoartroză, sunt supraponderali, deci neapărat se recomandă reducerea greutății corporale. Sedentarismul provoacă de asemenea probleme ortopedice. Din acest motiv plimbările – pe cât posibil nu pe asfalt – au un efect benefic și asupra articulațiilor. Totodată repet în continuu: adresați-vă medicului imediat cum apar primele simptome, indiferent de vârstă. Cât timp mai există cartilaj sănătos, deteriorarea se poate stopa, dar dacă pacientul ajunge prea târziu la medicul specialist, rămâne doar opțiunea intervenției chirurgicale.
Care este secretul excelenței în această profesie?
Practica, experiența contează mult, dar cel mai important este să ai o atitudine smerită, respectuoasă față de profesie și pacienți.
Vă rog, ne povestiți o întâmplare pozitivă și memorabilă din practica Dvs. medicală?
Îmi amintesc de un caz petrecut la clinica din Budapesta, în urmă cu vreo trei decenii, când dl. profesor Varga Péter Pál m-a invitat la o operație de înlocuire a unei vertebre, intervenție care a durat nouă ore și jumătate. Pacienta avea în jur de patruzeci de ani, cu tumoare mamară și metastază vertebrală, deplasându-se în scaun cu rotile. La terminarea acestei operații lungi, pacienta s-a ridicat imediat în picioare. Fericirea de pe fața ei nu o voi uita niciodată.
Pál Piroska