Sari la conținut

A crescut numărul bolnavilor cu tumori pulmonare. La astfel de simptoame apelați la medic!

Pneumologia, reprezintă specialitatea ce se ocupă de afecțiunile plămânilor și a căilor  aeriene. Necesitatea pneumologiei este confirmată de faptul că, 10% din populația țărilor occidentale decedează din cauza unor afecțiuni pulmonare, iar frecvența acestor boli va crește în viitor. O atenție deosebită trebuie acordată COPD, adică boala obstructivă cronică a căilor aeriene: conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), această boală este cea de a cincea cauză frecventă de deces, iar până în 2020 poate deveni o prima cauză a deceselor datorită afecțiunilor pulmonare.

Cu ce afecțiuni se ocupă pneumologia?

Cu astmul, o afecțiune inflamatorie ireversibilă a bronhiilor, ceea ce duce la îngreunarea respirației. Fibroza pulmonară, când datorită unui agent declanșator, în țesutul pulmonare apare un proces inflamator în zona dintre alveole și capilare, ceea ce duce la proliferarea țesutului conjunctiv și la  scăderea suprafeței de respirație. Pneumonia reprezintă cea mai cunoscută afecțiune pulmonară, iar în majoritatea cazurilor se datorează unor microbi, de regulă viral sau bacterian. Pneumologia se ocupă și cu diagnosticarea și tratamentul tumorilor pulmonari. Semn de cancer pulmonar poate fi o tuse seacă îndelungată sau la fumători schimbarea caracterului tusei. Pneumonia trenantă, ce reapare în aceeași zonă poate fi de asemenea un semn de avertizare legat e tumorile pulmonare.

Tumori pulmonare: simptome și consult
Care sunt simptoamele cu care ne prezentăm la pneumolog?

Conform relatărilor lui Dr. Ianosi Edith, medic specialist în cadrul cabinetului de Ambulatoriu Carit San Medical, primul și cel mai frecvent simptom este tusea – seacă sau productivă, sau chiar expectorație cu sânge –, apoi alte semne care trebuie să ne convingă să ne prezentăm la un pneumolog sunt dificultăți de respirație, dureri toracice, transpirație și oboseală. „Avem foarte mulți pacienți cu afecțiuni pulmonare cronice cum ar fi astmatici sau cu afecțiuni alergice. În plus este foarte îngrijorător faptul că, în ultima vreme a crescut foarte mult numărul proceselor canceroase: atât tumori primare, cât și metastatice.” În general este recomandat să  mergem la un consult pneumologic dacă observăm simptoame ca dificultăți în respirație, transpirație în timpul nopții, eventual tuse (productivă sau nu), dureri toracice și secreții abundente. Factorii inflamatorii prezenți în hemogramă pot indica tot o afecțiune pulmonară.

Pentru programări sunați la numărul de telefon 0265-269-172

Carit San Medical
locul unde sănătatea dvs.
este prioritatea nr. 1!

Contact

Adresa

Targu-Mures, Romania

Telefon