Megugrott a tüdődaganatos betegek száma. Ezen tünetek esetén forduljon szakorvoshoz!

A pulmonológia, más néven tüdőgyógyászat az orvostudomány azon szakterülete, amely a légutak és a tüdő megbetegedéseivel foglalkozik. A pulmonológia szükségességét jelzi, hogy a fejlett országok lakosságának 10%-a valamilyen tüdőbetegség következtében hal meg, és ezen betegségek gyakorisága várhatóan nőni fog a jövőben. Különösen nagy figyelmet érdemel a COPD, vagyis a krónikus obstruktív légúti betegség: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint jelenleg az ötödik leggyakoribb haláloknak számít, amely 2020-ra akár dobogós helyre is kerülhet.

Milyen betegségekkel foglalkozik a pulmonológia?

Az asztmával, amely visszafordíthatatlan légzési nehezítettség, a hörgők krónikus gyulladásos betegsége. Tüdőfibrózissal, amely során valamilyen kiváltó ágens hatására krónikus gyulladás indul el a tüdőszövetben, a léghólyagocskák és hajszálerek között, amely végül a kötőszövet felszaporodásához vezet, ezzel csökkenti a légző felületet. A tüdőgyulladás egyik legközismertebb tüdőbetegség, amelyet leggyakrabban valamilyen kórokozó váltja ki, ezen belül legtöbbször vírusos vagy bakteriális eredetű lehet. Tüdődaganat diagnosztizálásával és gyógyításával foglalkozik a pulmonológia. A tüdőrákra elsősorban a tartósan jelenlévő, száraz köhögés, dohányosoknál pedig a köhögés jellegének megváltozása hívhatja fel a figyelmet. Az elhúzódó és a többedszerre is ugyanott visszatérő tüdőgyulladás ugyancsak figyelmeztető jel lehet.

Milyen tünetekkel kell tüdőgyógyászhoz fordulni?

Dr. Ianosi Edith, a Carit San Medical Járóbeteg-rendelő szakorvosa elmondása szerint az első és leggyakoribb tünet a köhögés – száraz vagy köpetürítéses, akár vérköpéssel járó –, aztán a légszomj, a mellkasi fájdalom, az izzadás és a fáradtság is intő jel, hogy ajánlott felkeresni a tüdőgyógyászt. „Számos krónikus tüdőbeteg, asztmás, illetve allergiás páciensünk is van. Egyébiránt aggodalomra ad okot, hogy az utóbbi időben rendkívül megugrott a rákos folyamatok száma: primer és áttétes esetek egyaránt” – tudtuk meg. De általánosságban akkor szükséges felkeresni a tüdőgyógyászt, ha nehézlégzést, éjszakai izzadást, fulladást tapasztalunk, esetleg köhögés (akár produktív, akár improduktív), mellkasi fájdalom kínoz, és fokozott váladékképződésre leszünk figyelmesek. Ugyancsak tüdőbetegségre utalhatnak a gyulladást jelző faktorok a vérképben.

Időpontért hívja a 0265-269-172-es telefonszámot,vagy

Carit San Medical A Hely, Ahol Az Ön Egészsége A Legfontosabb!

Contact

Adresa

Marosvásárhely, Románia