Sari la conținut

De vorbă cu medicii noștri – Dr. Gál Timea

Medicul pneumolog Dr. Gál Timea s-a pregătit pentru această profesie încă din copilărie, având o experiență bogată, deși se află la începutul carierei, fiindcă în cei doi ani ai pandemiei de coronavirus a lucrat în secția de boli infecțioase. Ne-a spus că nu doar fumătorii trebuie să se prezinte anual la screeningul pulmonar, ci și persoanele care lucrează într-un mediu poluant, ba chiar și aerul urban poluat reprezintă un factor de risc pentru plămâni. Un interviu cu noul medic pneumolog de la Carit San Medical.

Ce anume v-a impulsionat către vocația de medic?

M-am născut târziu în familie, când părinții mei deja se îmbolnăveau mai des, de aceea încă din clasa întâia m-am hotărât: când voi crește, voi deveni medic, ca să îi vindec. Apoi în anii copilăriei, din cauza răcelilor, eu însumi frecventam medicul de familie, declarându-i că voi fi și eu o “tanti doctor”, ca să nu mai merg acolo. Această decizie m-a însoțit până la alegerea facultății.

Cum v-ați orientat spre pneumologie?

Înaintea examenului de rezidențiat nu m-am gândit prea mult la pneumologie. Totodată am vrut să aleg neapărat o ramură a medicinei interne, o specializare care să se focuseze pe un singur organ, despre care să învăț totul și să tratez acel organ. Plămânii fac parte din categoria organelor vitale, de aceea am ales pneumologia.

Dr. Gál Timea
Cu ce se ocupă mai exact pneumologia?

Pneumologia se ocupă de diversele boli ale plămânilor, cum ar fi: astmul, fumatul, bolile pulmonare cronice provocate de poluarea aerului, mai nou de coronavirus și consecințele acestuia, respectiv de diagnosticarea îmbolnăvirilor tumorale/ fibrotice. Medicul ne-a atras atenția că nu doar fumătorii trebuie să se prezinte anual la screeningul pulmonar, ci și persoanele care lucrează într-un mediu poluant, iar aerul urban poluat reprezintă o sursă de pericol pentru plămânii noștri.

Căror persoane se recomandă să apeleze la medicul specialist și cu ce simptome?

Fiecare persoană care fumează, lucrează în medii poluate, cu pulberi de lemn sau metalice, cu substanțe chimice, în laboratoare, este bine să vină anual la un screening pulmonar, chiar dacă nu prezintă simptome. Însă neapărat trebuie să consultați medicul specialist, când apar simptome cum ar fi tusea, tendința spre oboseală, chiar dacă sunteți mai în vârstă, nu e normal să obosiți prea repede. Această regulă este valabilă și în cazul bolilor pulmonare: cu cât ajunge mai devreme pacientul la medic, cu atât mai ușor poate fi vindecat.

Ce simptome pot prezenta plămânii ca efect al coronavirusului?

Primele și cele mai frecvente simptome nu sunt cele care afectează plămânii, ci mai nou iritații/dureri ale gâtului, răceli ușoare, dar pot fi și migrene, cefalee și febră. La tineri – persoane între treizeci și cincizeci de ani – pot să apară atacuri de panică, în special seara, înainte de culcare, insomnii. Specifice sunt – în funcție de cât de grav a decurs infecția cu coronavirus – și tusea cronică, respirația dificilă, transpirația, respectiv leziunile fibrotice ale plămânilor, acestea din urmă fiind diagnosticate cu diverse investigații de imagistică medicală.

Știm că fumatul este o cauză importantă a bolilor pulmonare. În ce stadiu se află lupta împotriva fumatului?

Există un program național denumit Stop Fumat, și la Târgu Mureș, care încearcă să îi ajute cu anumite medicamente pe solicitanți, ca să se lase de fumat. Subliniez: cel mai important este ca fumătorul să aibă o hotărâre fermă, voința de a renunța la acest viciu. Noi, medicii, le atragem atenția asupra efectelor dăunătoare ale fumatului, le oferim asistență pe această cale, dar pentru a învinge dependența, este nevoie de hotărârea, perseverența persoanei în cauză.

Apar informații contradictorii despre țigările electronice. Ce părere are specialistul?

Este o certitudine că fiecare dăunează plămânilor. La produsele din tutun încălzit s-au măsurat emisii mai reduse de substanțe dăunătoare, dar încă nu se știe, ce fel de schimbări produc la nivel celular, fiind vorba despre produse lansate pe piață numai de câțiva ani. Însă știm deja că țigările electronice de tip narghilea, conținând nicotină lichidă, sunt foarte dăunătoare, practic fierb plămânii. Anual se realizează noi studii în acest domeniu, mereu apar informații proaspete, având ca rezultat dezvoltarea de noi produse.

Cum se pot sensibiliza tinerii fumători?

Ei sunt foarte greu de convins, fiind supuși unei presiuni sociale, și anume dorința de a se integra în cercul prietenilor. Ca părinte, interdicția nu se recomandă, ci mai degrabă o testare  supravegheată, împreună cu ei, explicându-le pe înțelesul lor, la câte consecințe dăunătoare se pot aștepta din cauza fumatului. Azi deja se știe că dependența va fi cu atât mai puternică, cu cât începe cineva fumatul la o vârstă mai timpurie.

Care este cea mai mare provocare în această specialitate medicală?

Mi-am petrecut ultimii doi ani de rezidențiat în secția Covid, ajungând la concluzia că cea mai mare provocare în domeniul pneumologiei în anul 2022 o reprezintă așa-numitul sindrom post-Covid, o boală de plămâni care se formează ca urmare a infecției cu coronavirus. După pandemie foarte mulți pacienți  au rămas cu fibroze, cicatrice la nivelul plămânilor. Pe lângă aceasta, la Târgu Mureș o problemă mare, care afectează plămânii, este aerul poluat din cauza numărului enorm de mașini, și smogul favorizat de caracteristicile geografice ale orașului. Din aceste motive, screeningul de cancer pulmonar se recomandă nu doar fumătorilor. Merită să punem accent mai mare pe prevenție, decât pe tratament. Prevenția este mai eficientă și mai ieftină în toate cazurile, decât tratarea bolilor deja instalate.

Vă rog să ne povestiți un caz memorabil, cu final fericit din praxisul Dvs.

La secția de Covid am asistat la multe tragedii, însă și acolo au fost cazuri cu deznodământ favorabil. Am avut și pacienți în vârstă care au fost aduși la clinică pe targă, dar au plecat vindecați. Vreau să mai menționez un aspect: în acest an a sosit la noi o nouă terapie biologică, pentru bolnavii cu forme grave de astm. Am obținut rezultate spectaculoase și în practică, de exemplu la o femeie tânără cu astm, adusă în această primăvară cu o criză serioasă de astm, care datorită acestui tratament a scăpat de toate simptomele. Vine la control în fiecare lună, monitorizăm cu atenție starea ei de sănătate și rezultatele sunt surprinzător de bune. Pe viitor ne așteptăm la ameliorări spectaculoase în starea pacienților cu astm sever, folosind această procedură. Cea mai mare satisfacție pentru noi, medicii, o reprezintă vindecarea, aceasta ne dă putere în fiecare zi, în vocația noastră care adesea ne cere sacrificii.

Carit San Medical
locul unde sănătatea dvs.
este prioritatea nr. 1!

Contact

Adresa

Targu-Mures, Romania

Telefon