„Cred în medicina holistică și în tratamentul personalizat”
Dr. Sárközi Hédi-Katalin, medicul pneumolog al Policlinicii Carit San Medical, și-a ales vocația încă din copilărie. După rezidențiat, lucrează în prezent ca medic specialist, totodată predă la UMFST Târgu Mureș. Credoul ei susține că diagnosticul precoce și prevenția trebuie să fie pe primul loc, însă în caz de boală, pacientul va fi privit și tratat ca întreg, holistic.
Cum ați ajuns în domeniul pneumologiei, de ce ați ales această vocație?
În copilărie, bunicul meu a suferit de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) și a petrecut mult timp în spital. Văzând cât de mult diminuează această boală calitatea vieții, am ajuns la concluzia că vreau să ajut oamenii.
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale plămânilor, cu care vă caută pacienții?
Cea mai frecventă este bronhopneumopatia obstructivă cronică – cunoscută și sub denumirea de boala fumătorilor, însă are ca factor de risc și expunerea la poluanții de la locul de muncă – fiind o boală ireversibilă și din ce în ce mai frecventă. Avem, de asemenea, mulți pacienți cu astm, dar și un număr foarte mare de pacienți cu așa-numitul sindrom post-covid, apărut în ultimii ani. În cazul acestora, leziunile fibrotice reziduale de după boală, cu diferite grade de severitate, provoacă tuse cronică uscată, iar în cazurile mai severe, dificultăți de respirație.
Ce rol joacă factorii de mediu în apariția afecțiunilor la plămâni?
Aceștia sunt cei mai frecvenți factori declanșatori ai BPOC, care se pot trata, simptomele pot fi ameliorate, dar nu și inversate. De aceea, prevenția este esențială: luptăm activ împotriva fumatului. La Târgu Mureș se derulează de asemenea, programul național „Stop Fumat”, în cadrul căruia persoanele care doresc să renunțe la fumat primesc gratuit medicamente și psihoterapie individuală sau de grup.
Ce i-ați spune unui fumător, de ce ar fi bine să se lase de fumat?
Consider că fumatul reprezintă de fapt o boală psihică și că este nevoie de voință pentru a renunța la fumat. Până la apariția unei boli respiratorii, mulți fumători tind să creadă că nu este un viciu chiar atât de nociv, ceea ce, din păcate, nu este adevărat. Fumatul constituie un factor de risc pentru atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, poate provoca ateroscleroză, modificări vasculare periferice, impotență, îmbătrânire, tulburări de vedere, pentru a enumera doar câteva exemple. Nu în ultimul rând, fumatul este unul dintre cei mai ușor de eliminat factori de mediu, care diminuează semnificativ apariția și agravarea bolilor cronice.
Ce sfaturi ne dați pentru menținerea sănătății plămânilor și prevenirea bolilor?
Un mod de viață corect este esențial: cinci mese pe zi și cel puțin o jumătate de oră de exerciții fizice active. Dacă sunteți atenți la acest lucru, veți proteja în mare măsură sănătatea plămânilor. Celălalt aspect important este așa-numita gimnastică respiratorie, un antrenament al mușchilor respiratori care crește capacitatea pulmonară. Acestea sunt recomandate în principal persoanelor cu boli pulmonare cronice. De asemenea, este important pentru persoanele predispuse la alergii să reducă la minimum expunerea la mucegai, praf, acarieni, păr de animale și anumite plante.
Cum a schimbat COVID-19 medicina pulmonară și ce concluzii pot fi trase din această pandemie?
A avut un impact uriaș asupra medicinei pulmonare, deoarece medicii acestei specialități au fost în prima linie a luptei împotriva bolii, alături de colegii din clinicile de boli infecțioase și unitățile de terapie intensivă. Un efect secundar nefericit al epidemiei a fost că mulți pacienți nu au fost consultați la timp, iar bolile cronice și procesele neoplazice au fost neglijate. În același timp, noua situație ne-a învățat foarte multe, iar comunitatea medicală a devenit mult mai unită. Am avut o perioadă de respiro, dar epidemia de coronavirus nu s-a încheiat încă.
Ce fel de tehnologii sau metode terapeutice mai recente sunt promițătoare pentru tratamentul sau depistarea precoce a bolilor pulmonare?
La Târgu Mureș, bronhoscopia este disponibilă, fiind un instrument de diagnostic foarte bun. Biopsia ghidată prin CT este, de asemenea, un instrument util și obișnuit, utilizat pentru leziuni localizate în afara bronhiilor, la periferie. Biopsia ghidată prin ultrasunete este disponibilă în marile orașe din țară.
Ce rol joacă screeningul și depistarea precoce a cancerului pulmonar în evoluția bolii și ce ne recomandați în legătură cu controalele de cancer pulmonar?
Screeningul de medicina muncii este foarte important, deoarece ajută la diagnosticarea precoce. Cancerul pulmonar este o boală insidioasă și produce simptome doar atunci când se află într-un stadiu avansat. Pentru persoanele din grupele de risc – fumători cronici, persoane expuse poluării la locul de muncă, persoane cu antecedente familiale de cancer – se recomandă un screening anual.
Predați de asemenea la Universitatea de Medicină. Cum se prezintă medicii de mâine?
Este dificil de dat un răspuns general. Este cert că universitatea încearcă să ofere toate oportunitățile pentru viitorii medici și se dezvoltă în mod dinamic, în special în domeniul pregătirii practice. În același timp, epidemia de coronavirus a dus la o creștere a interesului studenților pentru pneumologie.
Ce vi se pare cea mai mare provocare pentru dumneavoastră în profesie?
Să țin cont de eventualele comorbidități în tratament. De exemplu, bolile pulmonare merg adesea mână în mână cu probleme cardiovasculare, tulburări metabolice, iar medicamentele trebuie să fie prescrise ținând cont de toate acestea. Aspectul după care îmi desfășor profesia este că pacientul trebuie văzut și tratat ca un întreg, holistic. Deși trebuie să respectăm protocolul, pacienții primesc un tratament individualizat.
Vă rog să ne povestiți un caz pozitiv din practica dumneavoastră, care v-a rămas în minte dintr-un motiv anume
Vă relatez un caz de referință, cu care m-am confruntat ca medic specialist debutant, când eram de gardă. Un tânăr s-a prezentat la un medic internist din Târgu Mureș cu ciroză hepatică, unde s-a descoperit că avea un pneumotorax, adică aer în cavitatea toracică în afara plămânilor, iar aerul acumulat îi comprima plămânii. Pacientul a fost internat la clinica de pneumologie pentru că, din păcate, a fost diagnosticat și cu tuberculoză. În timpul spitalizării, pacientul a dezvoltat toate complicațiile imaginabile ale acestor patologii, iar noi am luptat foarte mult pentru el. În cele din urmă, după o lună și jumătate, l-am externat într-o stare stabilă și a fost de acord să își continue tratamentul într-un sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză. Au existat momente în care situația lui părea fără speranță, dar în final am trăit sentimente de satisfacție când l-am văzut recuperându-se.