Dr. Bodó Enikő, medic de medicina muncii în cadrul Policlinicii Carit San Medical, a subliniat că cea mai importantă parte a muncii lor este prevenția, deoarece în orice zi, chiar și la persoanele care se cred sănătoase, medicul poate întâlni boli la care un diagnostic precoce înseamnă salvarea vieții. Susține că starea de sănătate a oamenilor din Transilvania ar putea fi mai bună, dar că observă schimbări încurajatoare în rândul tinerei generații.
– Cum ați ales profesia de medic și, în cadrul acesteia, medic de medicina muncii?
– Am considerat și consider în continuare ca fiind un lucru frumos și nobil să ajuți oamenii. În prezent lucrez ca medic de medicina muncii și de familie, iar faptul că am vrut să rămân la Târgu Mureș după absolvirea universității a fost un factor important în alegerea primei specialități, așa că m-am gândit la un domeniu în care să pot sta pe picioarele mele aici.
– Cu ce se ocupă mai exact medicul de medicina muncii?
– Avem o gamă largă de sarcini, dar cea mai importantă parte este prevenția. În fiecare zi, putem observa patologii la persoane care se crede sănătoase, iar diagnosticarea precoce le poate salva viața. Fie că este vorba despre o aluniță, un examen al sânilor sau al tractului digestiv. Deși industria și producția au ajuns pe plan secundar în zonele noastre, avem, de asemenea, responsabilitatea de a cunoaște și de a evalua factorii de mediu, substanțele chimice și pericolele de la locul de muncă, care pot îmbolnăvi tinerii sănătoși din fabricile existente și de a monitoriza potențialele efecte negative asupra sănătății. Efectuăm evaluări ale aptitudinilor profesionale, când stabilim dacă o persoană este potrivită pentru un anumit loc de muncă. Ne ocupăm chiar și de pacienții care sunt deja bolnavi sau care suferă de boli profesionale, îndrumându-i către alte tratamente.
– Care sunt locurile de muncă periculoase și ce afecțiuni profesionale există?
– Toate locurile de muncă în care există poluare fonică, poluare cu praf – de exemplu atelierele de tâmplărie -, unde lucrătorii intră în contact cu substanțe chimice – ateliere de vopsitorie, turnătorii -, dar și locurile de muncă unde există factori de risc biologic semnificativi pentru lucrătorii din domeniul sănătății. Dar, în ultimii cinci-zece ani, lucrătorii sunt grav afectați de suprasolicitarea psihică, de stresul muncii și de extenuarea patologică. Profesioniștii IT, managerii, angajații multinaționalelor, vânzătorii, lucrătorii din turele de noapte pot fi afectați. Există îngrijorarea că, în cazul în care acestea nu sunt tratate, cu timpul pot provoca simptome fizice.
– Care sunt obligațiile angajatorului legate de condițiile de muncă?
– Există o serie de reguli pe care angajatorii trebuie să le respecte. În funcție de locul de muncă, aceștia trebuie să efectueze studii și să le ofere angajaților condiții de muncă adecvate. Este esențial să se furnizeze echipamente individuale și colective de protecție a muncii, să se asigure formarea în domeniul SSM și să verifice dacă angajații respectă regulile. Din experiența mea, aproape sută la sută dintre angajatori asigură aceste condiții, dar este nevoie de o mai bună comunicare între angajator și lucrători, astfel încât aceștia din urmă să înțeleagă că regulile nu sunt doar pe hârtie, ci sunt acolo pentru ei, pentru propria lor siguranță, și trebuie puse în practică pentru a le proteja sănătatea.
– În calitate de medic de medicina muncii, ce se poate face la nivel ambulatoriu?
– În prezent, medicina muncii este aproape în întregime o practică privată, astfel încât angajatorul plătește costurile. În cazul unei boli profesionale, pacientul poate fi internat la clinica de medicina muncii, unde îngrijirea este acoperită din alte fonduri speciale.
– Aveți foarte mulți pacienți. Care este starea de sănătate a populației din Transilvania?
– Ar putea fi și mai bună. Dar este încurajator faptul că tinerii – cei sub 40 de ani – sunt mai conștienți de sănătate, mai deschiși, mai atenți la ei înșiși, astfel încât tendința se îmbunătățește. Din nefericire, este mai dificil să explici persoanelor în vârstă importanța prevenției, fie că este vorba de screeningul anticancer sau de un consult oftalmologic.
– Vă rog, ne relatați un caz interesant și memorabil din practica Dvs.?
– Munca temeinică și bine făcută dă întotdeauna roade. S-a întâmplat de multe ori, că la consultația de medicina muncii am reușit să detectăm la timp boli grave, cum ar fi tumoarea abdominală, tumoarea la sân, anemia sau problemele cardiovasculare.
Pál Piroska