Skip to content

A pszichikai túlterheltség is munkaköri ártalom, amit kezelni kell – Dr. Bodó Enikő

Dr. Bodó Enikő a Carit San Medical járóbeteg-rendelő munkaorvosa kihangsúlyozta, munkájuk legfontosabb része a megelőzés, hiszen nap mint nap olyan kórképekkel találkozhatnak egy magát egészségesnek gondoló személynél, akinek esetében életmentő lehet a korai diagnózis. Elmondása szerint az erdélyi ember egészségi állapota lehetne jobb is, de a fiatalabb generációnál már biztató változásokat lát.

– Hogyan választotta az orvosi és azon belül a munkaorvosi hivatást?

– Szépnek és nemesnek tartottam és tartom az embereken való segítést. Jelenleg munka- és családorvosként tevékenykedek, és ez előbbi szakág kiválasztásához az is nagyban hozzájárult, hogy az egyetem elvégzése után Marosvásárhelyen szerettem volna maradni, így olyan területben gondolkoztam, ahol itt, a saját lábamon meg tudok állni. 

– Mivel, mikkel foglalkozik pontosan a munkaorvos?

– Szerteágazóak a feladataink, de legfontosabb részeként a prevenciót emelném ki. Nap mint nap olyan kórképekkel találkozhatunk egy magát egészségesnek gondoló személynél, akinek esetében életmentő lehet a korai diagnózis. Legyen szó az anyajegyek, mell vagy emésztőrendszeri vizsgálatról. Bár tájainkon az ipar és a termelés háttérbe szorult, szintén feladatunk a létező gyárakban ismerni és felmérni azokat a környezeti tényezőket, vegyi anyagokat, munkahelyi ártalmakat, amelyek az egészséges, fiatal embereket megbetegíthetik, és ezeknek esetleges egészségkárosító hatását is követjük. Végzünk munkaköri alkalmassági felméréseket, amikor megállapítjuk, hogy az adott személy megfelelő-e az adott munkára. Még hozzánk tartozik a már megbetegedett, vagy foglalkozásbeli betegségekben szenvedő páciensek gondozása, további kezelések irányába való útbaigazítása. 

Dr. Bodó Enikő
Dr Bodó Enikő
– Mik tartoznak a veszélyes munkahelyek közé, illetve milyen foglalkozási ártalmak léteznek?

– Minden olyan munkahely, ahol zajszennyezés, porártalom van – például asztalosműhely -, ahol a munkások vegyi anyagokkal találkoznak – festőműhely, öntöde -, de egészségügyi személyzetnél a biológiai rizikófaktorok is számottevőek. Ám az utóbbi öt-tíz évben a pszichikai túlterheltség, a túlhajszoltság, a kóros kimerültség nagyban sújtja a dolgozókat. Informatikusokat, menedzsereket, multicégek alkalmazottait, bolti eladókat, éjszakai műszakban dolgozókat egyaránt érinthet ez a probléma. Aggodalomra ad okot, hogy ha ezeket a panaszokat nem orvosoljuk, akkor idővel testi tünetek következhetnek ebből.

– Mi az alkalmazó kötelessége, ami a munkahelyi körülményeket illeti?

– Létezik egy sor előírás, amit a munkaadóknak be kell tartaniuk. Munkakörtől függően felméréseket kell végezniük, illetve megfelelő munkakörülményeket kell biztosítaniuk az alkalmazottaiknak. Elengedhetetlen az egyéni és kollektív munkavédelmi eszközök biztosítása, a munkavédelmi továbbképzések tartása és a szabályok alkalmazottak általi betartatása. Tapasztalatom szerint a munkaadók szinte száz százaléka biztosítja ezeket a feltételeket, csak jobb kommunikációra van szükség a munkaadó és a munkás között, hogy az utóbbiak megértsék, hogy a szabályok nem csak papírra vannak vetve, hanem értük vannak, az ők épségüket szolgálják, az egészségük megőrzése érdekében kell gyakorlatba ültetni azokat.

– Munkaorvosként mit lehet tenni járóbeteg-rendelői szinten?

– A munkaorvosi tevékenység ebben a pillanatban szinte teljesen magánrendelői rendszerben működik, tehát a munkaadó állja ennek a költségeit. Abban az esetben, amikor felmerül egy foglalkozásbeli megbetegedés, akkor a munkaegészségügyi klinikára lehet beutalni a beteget, ahol más speciális alapból fedezik az ellátást.

– Nagyon sok páciens fordul meg a keze alatt. Milyen az erdélyi ember egészségügyi állapota?

– Lehetne jobb is. De biztató, hogy a fiatalok – a negyven év alattiak – egészségtudatosabbak, nyitottabbak, odafigyelnek magukra, tehát a tendencia javulóban van. Az idősebb korosztálynak sajnos nehezebb a prevenció fontosságát elmagyarázni, legyen szó rákszűrésről vagy éppen szemészeti vizsgálatról.

– Milyen érdekes esettel találkozott a praxisa során, ami valamiért megmaradt az emlékezetében?

– A jól elvégzett, alapos munkának mindig megvan a gyümölcse. Számos alkalommal előfordult, hogy a munkaorvosi vizsgálat során sikerült kiszűrni komolyabb betegséget is, legyen szó akár hasi daganatról, melldaganatról, vérszegénységről, szív- érrendszeri problémáról.

Pál Piroska

Carit San Medical A Hely, Ahol Az Ön Egészsége A Legfontosabb!

Contact

Adresa

Marosvásárhely, Románia

Telefon