Hematologia se ocupă cu afecţiunile organelor hematopoietice şi limfoide, cu modificările patologice ale celulelor albe (leucocite), celulelor roşii (eritrocite) şi ale trombocitelor. În trecut bolile organelor hematopoietice (care produc sângele) reprezentau afecţiuni rare şi grave, greu de tratat şi cu deznodământ negativ. Lucrurile s-au schimbat mult, fiindcă această ramură a medicinii se dezvoltă rapid, făcând posibilă vindecarea bolilor maligne într-o proporţie substanţială. Însă pentru vindecarea completă este deosebit de importantă diagnostizarea precoce, care permite aplicarea din timp şi adecvată a metodelor eficiente de tratament.
Simptome specifice
Se recomandă apelarea la un medic hematolog în cazul în care hemograma indică anemie, simptomele fiind: slăbiciune, ameţeli, paloare.
Există suspiciune de limfom dacă greutatea corporală scade semnificativ, dacă stările febrile persistă mai mult de trei săptămâni şi dacă prin palpare se simt noduli pe gât, în adâncitura dintre claviculă şi gât, la subsuoară sau eventual în alte zone ale corpului. Dacă sub coasta din stânga se poate palpa o formaţiune, aceasta poate fi splina mărită, care adesea indică o afecţiune hematologică.
În caz de hemofilie, pacientul constată sângerări neobişnuite ale pielii, mucoaselor sau sistemului digestiv, pielea se învineţeşte şi după mici lovituri, hemoragiile nazale devin frecvente, apar probleme de coagulare a sângelui, cum ar fi sângerările prelungite după extracţia dentară sau după recoltarea de sânge.
Alte situaţii când e bine să consultaţi un medic
Adeseori, afecţiunile hematologice produc neplăceri numai în formele agravate, totuşi e bine să fim atenţi la câteva simptome: sensibilitatea sporită la frig, deteriorarea capacităţii de concentrare, insomnii, tulburări ale vederii, dureri de cap, senzaţii de leşin, vertij (ameţeală), acufene (zgomote în ureche), creşterea ganglionilor limfatici, paloare pielii şi a conjunctivei, mâncărimi ale pielii, crăpături la colţul gurii, unghii crăpate. În aceste cazuri se recomandă de asemenea un consult hematologic.
Importanţa screeningului
Dr. Lázár Erzsébet, medic hematolog la policlinica Carit San Medical, este de părere că pentru a preveni îmbolnăvirile e bine să evităm consumul de băuturi alcoolice, stupefiante, fumatul, şi pe lângă acestea să facem suficientă mişcare, în mod regulat. Doamna doctor afirmă: să nu neglijăm screeningurile, fiindcă o mare parte dintre bolile tumorale se pot vindeca integral dacă sunt depistate la timp.
La instituţia noastră medicală vă aşteaptă cei mai de seamă specialişti din Târgu Mureş. Programările la medicii hematologi dr. Lázár Erzsébet, respectiv la dr. Benedek István se fac prin telefon, dar şi on-line.