Dacă nu știți la ce medic specialist să apelați, diagnosticul precoce pus de un internist vă scutește de examinări inutile. Medicina internă se ocupă de investigarea, identificarea și tratarea bolilor ce afectează tot organismul.
În cadrul serviciilor medicale din ce în ce mai specializate, medicina internă este specializarea ce și-a păstrat viziunea unitară, de la prevenție prin investigație și tratament, până la recuperare. Medicina internă încearcă să integreze celelalte specializări. În consecință – cu excepția problemelor care afectează un mod evident un singur organ și trebuie tratate ca atare – este recomandat practic să începeți cu un consult de medicină internă cuprinzătoare indiferent care sunt simptoamele, putându-se stabili astfel un diagnostic de bază. În cazurile în care simptoamele pacientului nu sunt clare, sunt generale, greu de surprinse, o investigație a medicului internist poate ajuta la stabilirea diagnosticului, iar la nevoie poate orienta pacientul către specialistul recomandat.
De multe ori medicii de familie uită de internist
Dr. Farkas László, medic internist la Cabinetul Ambulatoriu de la Carit San Medical, relatează că, de multe ori se poate observa faptul că, medicii de familie uită de existența interniștilor, ceea ce este un fenomen îngrijorător. „Pacientul apelează la medicul de familie cu probleme abdominale sau ale inimii, iar ei au tendința să îl trimită direct la un medic ultra-specializat – gastroenterolog sau cardiolog – cu toate că, în 90% din cazuri un medic de medicină internă poate rezolva cu succes aceste cazuri. Deoarece noi ne ocupăm de toate specializările medicale, avem o viziune mult mai complexă asupra problemei, și ne este mai ușor stabilirea diagnosticului corect.” – relatează Dr. Farkas László.
Cu ce se ocupă un medic internist?
Datorită caracterului cuprinzător al medicinii de interne, astăzi s-au desprins din această specializare mai multe specializări mai restrânse, ce se concentrează asupra unui anumit organ în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor. Aceste specialități medicale sunt: cardiologia ce se ocupă de afecțiunile cordului și ale sistemului vascular fie ele congenitale sau dobândite; endocrinologia ce se ocupă cu glandele endocrine, cu funcționare în exces sau cu reducerea funcționalității acestora; gastroenterologia ce tratează organele abdominale, stomac sau alte părți aparatului digestiv; hematologia ce se ocupă de afecțiunile sistemului hematopoietic; nefrologia ce tratează afecțiunile rinichilor; pneumologia tratând afecțiunile plămânilor. Medicul internist coordonează metodele de diagnosticare și terapeutice ale acestor specializări, monitorizează rezultatele examinărilor specifice și are grijă de pacient.
Care sunt simptoamele cu care să apelăm la un medic internist?
Pe lângă investigațiile de screening și examinări generale, vaccinări, puteți consulta un medic internist și cu simptoame acute sau cronice. Astfel de simptoame „generale” pot fi: durerile abdominale, dureri toracice, respirație grea, simptoame ale căilor respiratorii superioare și inferioare, dureri de cap, amețeli, vărsături, diaree, stări febrile, stare generală rea, slăbiciune, oboseală, dureri recurente, tulburări de somn, simptoame neurologice.
Este recomandat anual sau bianual să apelați la un medic internist și în lipsa simptoamelor, pentru efectuarea unor investigații și examinări generale de screening!
Pentru programări sunați-ne la numărul de telefon 0265-269-172