A belgyógyász az esetek 90%-ában megoldja a problémát!

Amennyiben nem tudja, hogy milyen szakorvoshoz forduljon panaszával, a korai diagnózissal felesleges vizsgálatoktól kímélheti meg magát, ha belgyógyászt keres fel. A szakág az egész szervezetet érintő betegségek kivizsgálásával, felismerésével és gyógyításával foglalkozik.

A mai erősen specializálódó egészségügyi ellátáson belül a belgyógyászat az a szakterület, amely a leginkább megőrizte egységes szemléletét, a megelőzéstől a kivizsgáláson, kezelésen át egészen a rehabilitációig. A belgyógyászat próbálja integrálni a többi szakterületet. Ezért – az egyetlen szervet érintő, egyértelműen specializálódott kezelést igénylő problémákat kivéve – gyakorlatilag mindenféle panasszal célszerű a kivizsgálást egy átfogó belgyógyászati vizsgálattal kezdeni az alapdiagnózis felállításához. Amennyiben a beteg tünetei bizonytalanok, általánosak, nehezen megfoghatóak a belgyógyászati kivizsgálás segíthet a diagnózis felállításában, szükség esetén a megfelelő szakterület specialistáihoz irányítja a beteget.

A családorvosok sokszor megfeledkeznek a belgyógyászról

Dr. Farkas László, a Carit San Medical járóbeteg-rendelő belgyógyásza elmondta, hogy gyakran megfigyelhető, problémás jelenség, hogy a családorvosok számos esetben elfeledkeznek arról, hogy létezik a belgyógyász. „Ha hasi panaszokkal, vagy éppen szívproblémával fordul a beteg a családorvosához, hajlamosak egyből ultraspecializált orvoshoz – gasztroenterológushoz, illetve kardiológushoz – irányítani őket, holott a belgyógyász az esetek 90 százalékában megoldaná a problémát. Mivel mi az összes orvosi szakterülettel foglalkozunk, sokkal komplexebben tekintjük át a problémát, és a diagnózist is könnyebben fel tudjuk állítani” – tudtuk meg.

Mivel foglalkozik a belgyógyászat?

A belgyógyászat átfogó voltából adódóan mára több speciális szakterület nőtte ki magát belőle, hogy még speciálisabb, adott szervekre koncentrált tudásbázist biztosítson a betegségek diagnosztizálásához és kezeléséhez. Ezek a következők: a szív- és az érrendszer veleszületett és szerzett rendellenességeivel foglalkozó kardiológia, a belső elválasztású mirigyek zavaraival, azok alacsony vagy túlzott működésével foglalkozó endokrinológia, a hasi szervek, gyomor- és bélrendszer megbetegedéseit vizsgáló gasztroenterológia, a vérképző rendszer betegségeit kutató és gyógyító hematológia, a vese betegségeivel foglalkozó nefrológia, a tüdőgyógyászat, avagy pulmonológia. A belgyógyász ezeknek a területeknek diagnosztikai és terápiás módszereit hangolja össze, monitorozza a szakvizsgálatok eredményeit és gondozásba veszi a pácienst.

Milyen panaszokkal érdemes belgyógyászt felkeresni?

A belgyógyászati szakrendeléseken az általános szűrések, kivizsgálások, prevenciós oltások mellett akut és krónikus belgyógyászati panaszokkal egyaránt jelentkezhetnek. Ilyen „általános” panaszok lehetnek: hasi fájdalom, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, felső- és alsó légúti panaszok, fejfájás, szédülés, hányásos, hasmenéses panaszok, lázas állapotok, rossz közérzet, gyengeség, fáradékonyság, visszatérő fájdalomérzet, alvászavarok, idegrendszeri panaszok.

Belgyógyászati szakrendelést szűrő jellegű állapotfelmérés céljából panaszmentesen is érdemes egy-két évente felkeresni!

Időpontért hívja a 0265-269-172-es telefonszámot,vagy kérjen on-line időpontot egy belgyógyászati vizsgálatra.

Carit San Medical A Hely, Ahol Az Ön Egészsége A Legfontosabb!

Contact

Adresa

Marosvásárhely, Románia