Sari la conținut

Este important să apelați la un ginecolog și atunci cânt nu aveți simptoame!

Medicii sunt de părere că, este oportun să faceți un consult ginecologic cel puțin o dată pe an, iar în cazul în care aveți vreun simptom este recomandat să nu amânați consultul, deoarece afecțiunile inflamatorii, infecțioase pot duce la sterilitate, sau pot chiar să afecteze fătul.

Examenele ginecologice fac posibilă descoperirea unor inflamații cronice, infecții bacteriene, micotice, virale, parazitare, sau descoperirea chisturilor, sindromului ovarian polichistic sau ale altor afecțiuni ginecologice, dar ajută și la screening-ul cancerului de sân, ovare, uter și a colului uterin. Ginecologul de la Cabinetul Ginecologic Ambulatoriu din cadrul Carit San Medical este Dr. Kiss Szilárd, un specialist recunoscut.

Dr. Kiss Szilárd Consultația ginecologică
Este recomandat să apelați la un ginecolog în următoarele situații:

–        Secreție vaginală de cantitate, culoare, miros sau consistență neobișnuită

–        Secreții, senzație de arsură, mâncărime în regiunea vaginului și a vulvei

–        Anexită mai severă sau infecții contactate la ștranduri

–        Dureri hipogastrice recurente

–        Apariția negilor la nivelul labiilor mici, precum și în vagin

În absența simptoamelor

–        După primul an de activitate sexuală

–        Ulterior este recomandat câte un examen anual, indiferent de simptomatologie, cu caracter preventiv, ex.: screening de virus HPV

–        Screening-ul sistematic este recomandat în cazul prezenței simultane a mai multor factori de risc (antecedente de boli tumorale în familie, fumatul, tratament hormonal regulat, perturbări menstruale, infecții cronice)

–        Este recomandat să vă prezentați la un consult ginecologic și dacă intenționați să începeți o familie, astfel vă asigurați că totul este în ordine înainte ca fătul să fie conceput

Ce se întâmplă în cadrul examenului ginecologic?

Dacă nu ați fost niciodată la un ginecolog și aveți rezerve, este bine să știți că, este vorba de o examinare nedureroasă și simplă. În primul rând, în cadrul unei discuții informale, dirijate, medicul vă va lua anamneza. După parcurgerea documentelor medicale anterioare, indiferent de tipul afecțiunii, medicul se va concentra la simptoamele pe care le aveți în acel moment. După acestea începe examinarea ginecologică propriu-zisă, ce constă în examinarea bimanuală, prin palpare, a organelor genitale externe, examenul colposcopic al vaginului, precum și examenul mamar. Poate fi efectuată o examinare cu ultrasunete a bazinului mic, și la cerere sau la nevoie se face frotiu. În încheiere, medicul își va exprima părerea și la nevoie va prescrie un tratament sau va recomanda examene suplimentare.

Consulturile periodice sunt recomandate indiferent de vârstă

În opinia medicului Dr. Kiss Szilárd, există trei simptoame de bază în prezența cărora se prezintă cineva la ginecolog: secreție patologică, menstruație neregulată, precum dureri la nivelul hipogastrului, al bazinului mic, însă subliniază importanța faptului că, cel mai bine este să nu se aștepte până la apariția simptoamelor, deoarece este mult mai ușor să prevenim o afecțiune decât să o tratăm. „consultul ginecologic, screening-ul de cancer regulat este recomandat tuturor, atât femeilor tinere, cât și mamelor cu mai mulți copii sau femeilor mai în vârstă la care s-a instalat menopauza. Examinarea periodică oferă posibilitatea descoperirii unor afecțiuni în stadiul timpuriu, când tratamentul este pe deplin posibil: astfel de afecțiuni sunt cancerul de col uterin sau tumorile la nivelul ovarelor, care prezintă simptomatologie doar în stadii avansate” – afirmă specialistul.

Pentru a vă programa pentru o examinare ginecologică vizitați Cabinetul Ambulatoriu Carit San Medical sau programați-vă prin telefon sau online.

Carit San Medical
locul unde sănătatea dvs.
este prioritatea nr. 1!

Contact

Adresa

Targu-Mures, Romania

Telefon