„Îmi doresc să contribui la medicină”
Dr. Incze Réka, neurolog la clinica de ambulatoriu de la Carit San Medical, și-a ales meseria de medic deoarece și-a dorit mai mult de la medicină decât cele învățate la universitate. Între timp a realizat că neurologia nu este întotdeauna caracterizată de vindecări spectaculoase, ci mai mult de pași mici către o stare fără simptome. În ciuda vârstei fragede a avut deja succese, și în vederea prevenirii bolilor neurologice crede că un mod de viață echilibrată, activă este foarte importantă.
Care a fost motivarea în alegerea profesiei de medic?
Mama a fost medic, deci am avut un exemplu în familie. În același timp m-am descurcat bine la materiile reale, în special la matematică. Însă ceea ce m-a motivat cu adevărat a fost faptul că mi-am dorit să contribui la medicină, să îmbunătățesc viețile oamenilor urmând principiul conform căruia omul trebuie văzut holistic. De mult am un mod de viață sănătos, fac mult sport și am dorit să combin acestea cu profesia, ca un factor în plus. Am început facultatea de medicină la Budapesta, după primul an am venit la Târgu-Mureș, apoi aici am terminat facultatea.
Cum ați ales neurologia?
Întotdeauna mi-au plăcut lucrurile mai abstracte, mi-a plăcut anatomia, și îmi plăcea să înțeleg cum funcționează corpul uman. Este o profesie mai mult teoretică, nu necesită intervenții manuale, operații. Am fost interesată și de fiziologia creierului și a sistemului nervos, de acea complexitate de care dispune mintea umană. De exemplu aici se nasc sentimentele, și am vrut să am o mai bună perspectivă în acest sens. Apoi neurologia nu se distanțează foarte mult de arte, în timpul liber mulți neurologi cântă la instrumente, scriu poezii, pictează, iar în anumite condiții utilizează terapia de artă. Pentru mine este o mare satisfacție faptul că pot ajuta pacienții fără o intervenție cu instrumente, îmi place să folosesc acest tip de vindecare, să îi ajut pe oameni.
Cu ce se ocupă mai exact neurologia?
Cu afecțiunile sistemului nervos: bolile creierului, măduvei spinării și a nervilor. Astfel de afecțiuni sunt accidentul vascular cerebral, cefaleea, durerile de coloană, epilepsia, scleroza multiplă, boala Parkinson, diferite forme de senilitate, boala Alzheimer, miastenia gravis și diferitele tipuri de amețeli. Neurologia este și o știință interdisciplinară, deoarece anumite boli ale organelor pot afecta sănătatea nervilor, și aici intervine neurologul.
Cu ce simptome să ne prezentăm la neurolog?
Avem mulți pacienți cu dureri ale coloanei, însă este recomandată o vizită la neurolog și în cazul durerilor de cap care nu cedează la analgezice, deoarece aceste dureri pot fi simptome pentru foarte multe afecțiuni. Se recomandă neurologul și în cazul sincopelor spontane. În afară de acestea tot de neurologie aparțin afecțiuni ca tulburări de mișcare, slăbiciunea musculară, amețelile, parezele. Iar dacă observăm simptomele accidentului vascular cerebral – tulburări de vorbire, slăbiciune pe o parte sau hemipareza feței – atunci este nevoie de intervenția medicului într-un timp cât se poate de scurt.
Există strategii active de prevenire ale afecțiunilor neurologice?
În unele cazuri există o predispoziție genetică la astfel de boli, la care se adaugă factori externi, de mediu, însă unele afecțiuni pot fi prevenite. În străinătate, de exemplu, un accent foarte mare se pune pe prevenire, față de ceea ce se întâmplă la noi. Astfel de metode sunt aspirația la o viață fără stres, alimentația echilibrată, precum mișcarea corespunzătoare. Viața sedentară favorizează dezvoltarea afecțiunilor neurologice și în general modul de viață caracteristic societății de consum contribuie la apariția bolilor neurologice. Trebuie să încercăm să ducem o viață mai echilibrată.
Care este cea mai mare provocare pentru Dvs. în această profesie?
Pentru mine cazurile urgențe reprezintă cele mai mari provocări. Cazurile grave, periculoase când trebuie să iei decizia corectă în doar câteva secunde. Pentru mine acest lucru este destul de greu, trebuie să ai o doză mare de încredere în sine și prezență de spirit. Clinica privată este total diferită, acolo ai timp să te gândești și să găsești forma corectă de tratament. Totodată o provocare reprezintă și tratarea bolilor incurabile cum ar fi boala Parkinson sau scleroza multiplă, care în momentul de față sunt boli incurabile.
Povestiți-ne o experiență pozitivă care va rămas în amintire
În neurologie sentimentul de împlinire rezultă din diagnosticare, din ameliorarea simptomelor, deoarece ne confruntăm cu multe boli ce pot fi tratate dar sunt incurabile. Trebuie să știm că neurologia nu este o știință ce se dezvoltă foarte dinamic, astfel ne bucurăm și de cele mai mici succese. Am primit însă foarte mult feedback pozitiv de la pacienții mei, la care am reușit să ameliorez simptomele, durerile. La pacienții cu boala Parkinson am reușit să controlăm tremurul destul de bine, în cazul pacienților cu cefalee am găsit tratamentele corecte, la diabetici am ameliorat amorțeala, iar la cei cu epilepsie am reușit să eliminăm necesitatea de a lua medicamente zilnic, am tratat de asemenea diferite pareze ale membrelor, am ameliorat amețelile sau tulburările de memorie. Din fericire paleta este largă în acest sens.