Medicul specialist care îngrijeşte pielea noastră
Dermatologul dr. Kiss Melinda s-a simţit atrasă de medicină încă de mică copilă. În timpul studiilor universitare crezul ei s-a consolidat, îi plăceau mult materiile. După experienţele din străinătate, a luat hotărârea ca acasă, la Târgu Mureş, să profeseze la o clinică privată. În vocaţia ei apreciază diversitatea şi provocările: aspectele chirurgicale, alergologice, autoimmune, venerologice, de screening general şi oncologice, dar se simte atrasă şi de îngrijirea modernă a pielii, bazată pe studii. Interviu cu noul dermatolog al Policlinicii Carit San Medical.
– Cum aţi ales vocaţia de medic?
– Mereu m-a interesat biologia şi celelalte materii reale, totodată mă umpleam de bucurie când îi ajutam pe oameni. Timpul mi-a confirmat decizia, fiindcă mi-au plăcut şi anii de la universitate, materiile mi se potriveau, iar acum simt că am făcut o alegere foarte bună.
– De ce tocmai dermatologia?
– Dermatologia fiind extrem de multilaterală, o trăiesc ca pe o provocare. Ne întâlnim cu numeroase patologii, se dezvoltă dinamic, respectiv are numeroase ramuri: chirurgicală, oncologică, activităţi de screening general, ne ocupăm şi cu copiii, astfel pe parcursul muncii noastre ne întâlnim cu multe situaţii şi cu pacienţi de diferite vârste.
– Ce anume v-a determinat să alegeţi sectorul privat?
– Experienţele mele din sectorul de stat nu au fost neapărat pozitive, m-am confruntat cu multe deficienţe. În timpul studenţiei am studiat şi la instituţii din Spania şi Budapesta, iar ca medic rezident am lucrat în afară de Târgu Mureș și la Cluj şi Budapesta, dar m-am născut aici, aici trăieşte soţul meu, familia mea şi aici vreau şi eu să trăiesc. Se pot încheia contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate şi lucrând la cabinete private, iar aici am condiţiile să prestez o activitate de o mai bună calitate.
– Cu ce fel de boli vin oamenii la dermatolog?
– Depinde de categoria de vârstă. La copiii mici sunt specifice stările acneice, atopice temporare, apoi la pubertate apar problemele de acnee, infecţiile comune dobândite de la bazinele de înot sau sălile de sport. Odată cu debutul vieţii sexuale, tinerii se pot prezenta la dermatolog cu boli venerice, iar mai târziu apar uneori diferitele boli autoimune, cum este psoriazisul. Adulţii în general vin la specialist cu diverse tumori, modificări la nivelul pielii, precum carcinomul bazocelular sau bazaliomul.
– Care este intervalul de timp recomandat pentru screening?
– Este bine de ştiut că după genetică, razele solare au cel mai puternic efect dăunător asupra pielii. Se spune că pielea noastră nu uită, căci efectul razelor de soare se acumulează în piele de când ne-am născut. Din punctul de vedere al apariţiei tumorilor, cele mai periculoase sunt arsurile solare suferite până la vârsta de 18 ani, ale căror efecte pot să apară oricând în timpul vieţii. Ideal este să ne facem câte două screeninguri anual: la sfârşitul primăverii şi la sfârşit de toamnă, dar neapărat măcar unul pe an. În stadiul incipient, melanoma se vindecă în proporţie de 90%, depistarea precoce fiind deci foarte importantă.
– Să vorbim şi despre miturile privind îngrijirea pielii
– Un asemenea mit este că „vara e ca iarna”, în ceea ce priveşte îngrijirea tenului. Greşit, fiindcă iarna este şi mai importantă hidratarea, fiindcă pielea se usucă mai pronunţat din cauza frigului de afară şi a aerului uscat din încăperi. Un alt mit dăunător susţine că iarna nu trebuie să ne apărăm împotriva razelor solare, dar adevărul este că acestea au aceeaşi acţiune asupra pielii, ca şi vara. Aşadar şi în sezonul rece să folosim uleiuri cu factorul de protecţie 50, în special persoanele predispuse la apariţia de pete pe piele. Afirmaţia că bronzarea prealabilă ne apără de arsuri este de asemenea un mit, cercetările dovedind faptul că ne protejează cel mult în cuantumul a 3 unităţi factoriale, deci aproape neglijabil. Despre solarii nici nu vreau să vorbesc, menţionez doar că nu există „biosolarii”.
– În ce măsură este afectată munca dermatologilor de către valul de reclame care vând „serul tinereţii veşnice” sub forma diferitelor creme? Dar înmulţirea saloanelor de cosmetică?
– În multe cazuri cosmeticienii îşi depăşesc limitele de competenţă atunci când efectuează anumite intervenţii. Deşi dispun de o pregătire minimală referitoare la îngrijirea pielii, dacă apar complicaţii, se dovedesc neputincioşi în faţa acestora. În ceea ce priveşte reclamele, foarte utilă ar fi consultarea medicului specialist înainte de a cumpăra aceste creme „miraculoase”, care vă vor dezamăgi, iar apoi veţi cumpăra altele şi altele. Nu există o reţetă perfectă, universală pentru toate tipurile de piele, de aceea apelând la un dermatolog veţi economisi timp şi bani, evitând experienţele neplăcute. Veniţi la dermatolog nu doar cu probleme, ci şi pentru a evalua tipul de piele şi să vă recomandăm o rutină personalizată pentru îngrijirea pielii, cu produsele cosmetice adecvate.
– Dacă totuşi cumpărăm noi înşine, cum să alegem o cremă hidratantă?
– Ştiu din experienţă că pe rafturile magazinelor există destul de puţine creme care să îndeplinească condiţiile unei hidratări cu eficienţă ideală. Cremele hidratante funcţionează pe diferite principii: unele formează o barieră la suprafaţa pielii, împiedicând uscarea, altele reţin apa, dar există şi produse care reţin apa şi umplu ridurile de la suprafaţa pielii. Dermatologul vă ajută să alegeţi produsul potrivit. Totodată, cele mai multe creme din comerţ conţin substanţe volatile, coloranţi, alcool denaturat, care pe termen lung usucă pielea, provocând chiar şi eczeme. Merită să folosim preparatele dermatologice pentru îngrijirea pielii.
– Care este cea mai mare provocare în munca Dvs.?
– Dermatologia este o specialitate foarte ramificată şi trebuie să fiu la curent cu toate aspectele. O bună comunicare cu pacientul ajută mult şi la alegerea unui tratament adecvat.
– Sunteţi mulţumită de grija ardelenilor faţă de sănătatea pielii lor?
– Din păcate multă lume ne caută doar când stadiul patologic a ajuns la un nivel avansat. Însă se observă o schimbare lentă, în special la generaţiile mai tinere. Eu sper că această tendinţă se va îmbunătăţi, noi, medicii dermatologi, contribuim la rândul nostru să atragem atenţia societăţii asupra anumitor boli, la conştientizarea importanţei screeningului, chiar şi în şcoli organizăm campanii, de exemplu în tematica tratării acneelor.
– Ce să facem pentru a ne păstra sănătatea pielii?
– Iarna să evităm băile lungi şi fierbinţi, să nu folosim demachiante puternice, spumante, ci altele, pe bază de uleiuri, totodată să avem grijă şi la ce am menţionat despre razele de soare. Să consumăm zilnic măcar de două ori fructe şi legume, să bem în fiecare zi un litru şi jumătate, doi litri de apă.
– Ce părere aveţi despre cremele exfoliante preparate acasă sau cumpărate din comerţ?
– Nu le recomand. Să evităm exfoliantele granuloase, fizice, fiindcă provoacă microleziuni la nivelul pielii, care pe termen lung vor diminua producţia de colagen a pielii. Dacă vrem neapărat, atunci să folosim exfoliante chimice, cu acizi care se folosesc în dermatologie – nu cu lămâie! – în caz de acnee acidul salicilic, iar pentru pielea uscată se potriveşte acidul lactic, acidul glicolic. Acestea se pot utiliza şi acasă, dar mai întâi să cerem sfatul dermatologului, să ne recomande substanţa care dă cele mai bune rezultate pentru tipul nostru de piele.