De vorbă cu medicii noștri- partea 3 – Dr. Mózes Eduárd

„Trăim cât timp ne mişcăm”

Domnul Dr. Mózes Eduárd are o experienţă de peste o jumătate de secol ca reumatolog. A absolvit universitatea la Târgu Mureş, apoi a fost medic de circumscripţie pe valea Târnavei, după care – din motive de familie – a lucrat multă vreme la centrul de balneoterapie din Tuşnad Băi. În prezent face parte din echipa policlinicii Carit San Medical. Lunga lui carieră înseamnă şi sute de pacienţi vindecaţi şi multe succese.

– Din punctul de vedere al reumatologului, cum stau ardelenii cu sănătatea?

– Din păcate sub mediocru, afirmaţie valabilă pentru întreaga ţară. Nu constituie o noutate faptul că ardelenii îşi neglijează sănătatea, apelează la medic numai când deja au dureri insuportabile, devin infirmi, abia li se mişcă articulaţiile şi au spinarea curbată. Ba chiar sunt şi cazuri când aşteaptă până când apar şi alte simptome ale bolii. În ţările occidentale există o atitudine diametral opusă, acolo majoritatea oamenilor participă la programe de prevenţie, se hrănesc mai sănătos şi au un stil de viaţă mai corect, de aceea suferă mai puţin decât noi.

– Când se recomandă kinetoterapia, fizioterapia? Unde trebuie să ne doară, ca să apelăm la Dvs.?

– Persoanele care suferă de dureri articulare, tulburări ale funcţiilor locomotoare e bine să se adreseze specialistului fizioterapeut. În funcţie de rezultatele investigaţiilor şi starea de sănătate a individului, i se poate recomanda electroterapie, masaj, gimnastică medicală sau baie termală. Înainte de schimbarea de regim existau programe de prevenţie funcţionale: angajaţii erau trimişi de la locul de muncă să îşi petreacă o parte din concediu la staţiunile balneo-climaterice, de asemenea şi pensionarii frecventau aceste locuri. Rezultatele cu adevărat bune se obţin dacă boala se tratează încă din faza latentă. Desigur, fizioterapia şi balneoterapia sunt extrem de eficiente în fiecare stadiu al bolii, dar – lucru general valabil pentru toate afecţiunile – vindecările mai spectaculoase sunt de aşteptat când tratamentul începe deja în faza incipientă.

– Care ar fi sfaturile Dvs. pentru prevenirea bolilor reumatismale?

– Să avem grijă mare la felul în care trăim. Neapărat să ne mişcăm cel puţin o jumătate de oră în fiecare zi, de exemplu să ne plimbăm, să facem gimnastică medicală sau să mergem cu bicicleta. Persoanele supraponderale sunt predispuse la artroză, de aceea merită strădania de a reduce din greutate, iar cei cu diabet trebuie să acorde o atenţie sporită afecţiunilor articulare. Din prisma reumatologului este perfect valabilă zicala: trăim cât timp ne mişcăm.

– Modul de viaţă sedentar, munca de birou se resimte în ultimii 20 de ani prin  creşterea numărului de pacienţi tineri?

– Absolut. Tot mai mulţi tineri mă caută cu afecţiuni, fiindcă ei fac tot mai puţină mişcare şi petrec mult timp în faţa calculatorului. La cabinetul meu sunt aduşi chiar şi copii mici, care de asemenea preferă să se joace la calculator în loc să iasă la joaca de afară. Din păcate aceasta este o tendinţă a viitorului.

– Specialitatea Dvs. necesită o îndemânare sporită. Ce fel de cunoştinţe, simţuri suplimentare trebuie să posede un bun fizioterapeut?

– Nu cred că ar necesita un talent special. Este la fel ca în cazul tuturor medicilor: e  nevoie de empatie, relaţionare pozitivă şi atentă faţă de pacient, iar răbdarea terapeutului face minuni. Fiecare pacient necesită timp pentru ascultarea problemelor de sănătate pe care le are şi răspunsul la întrebări, astfel şi rezultatele vor fi mai bune.

– Persoanele cu probleme psihice, sufleteşti, pot spera la un remediu prin această terapie?

– Desigur, se întâmplă ca la originea unor dureri fizice să se afle factori psihici, iar bolile psihice pot fi legate de schimbările degenerative ale organelor. Chiar azi m-a vizitat un pacient, soţul ei a decedat în urmă cu doi ani, iar trauma sufletească suferită s-a manifestat prin probleme ale articulaţiilor. Fizioterapia oferă ajutor şi în asemenea cazuri.

Carit San Medical
locul unde sănătatea dvs.
este prioritatea nr. 1!

Contact

Adresa

Targu-Mures, Romania