Beszélgetéssorozat orvosainkkal – Dr. Sárközi Hédi-Katalin

„A holisztikus gyógyításban és a személyre szabott kezelésben hiszek”

Dr. Sárközi Hédi-Katalin, a Carit San Medical Járóbeteg-rendelő tüdőgyógyásza, már gyerekkorában döntött majdani hivatásáról. A rezidensképzés befejezése után, jelenleg szakorvosként dolgozik, és egyidejűleg a marosvásárhelyi orvosi egyetemen is tanít. Krédója, hogy a korai diagnózis és a megelőzés a legfontosabb, viszont ha betegség lép fel, a páciensent egészként, holisztikusan kell tekinteni és kezelni.

Hogyan került a tüdőgyógyászat területére, és miért választotta ezt a hivatást?

Gyerekkoromban a nagytatám krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedett, és nagyon sok időt töltött kórházban. Látván, hogy ez a betegség mennyire csökkenti az emberek életminőségét, arra a következtetésre jutottam, hogy szeretnék segíteni rajtuk.

Melyek a leggyakoribb tüdőproblémák, amelyekkel a páciensek önhöz fordulnak?

A leggyakoribb a krónikus obstruktív tüdőbetegség – köznyelvben a dohányosok betegsége, de rizikótényezője a munkahelyi szennyeződéseknek való kitettség is -, amely egy visszafordíthatatan és egyre elterjedtebb kór. Emellett számos asztmás betegünk is van, de nagyon sok a szakágban nemrég megjelent, úgynevezett poszt-covid szindrómás páciens is. Esetükben a betegség után visszamaradt változó súlyosságú fibrotikus léziók krónikus száraz köhögést és súlyos esetben légszomjat okoznak.

Dr. Sárközi Hédi-Katalin
Dr. Sárközi Hédi-Katalin

Milyen szerepet játszanak a környezeti tényezők a tüdőbetegségek kialakulásában?

Ezek a leggyakoribb kiváltó tényezői a már fent említett COPD-nek, amely kezelhető ugyan, enyhülhetnek a tünetek, de visszafordítani nem lehet. Emiatt elengedhetetlen a prevenció: ennek érdekében aktívan küzdünk a dohányzás ellen. Marosvásárhelyen is működik egy ‘’Stop Fumat’’ elnevezésű országos program, ahol a cigarettázásról leszokni vágyó személyek díjmentesen gyógyszeres kezelésben, illetve egyéni vagy csoportos pszichoterápiában részesülnek.

Ön mit mondana egy dohányosnak, miért szokjon le?

Úgy vélem, a dohányzás tulajdonképpen egy pszichés betegség, és belső elhatározás szükséges a leszokáshoz. Amíg nem lép fel légzőrendszeri betegség, addig sok cigarettázó hajlamos azt gondolni, hogy nem is annyira káros szenvedély ez, ami sajnos nem igaz. Szívinfarktus és agyvérzés rizikótényezője, érelmeszesedést, perifériás érelváltozásokat, impotenciát, öregedést, látászavarokat okozhat, hogy csak néhány példát említsek. Nem mellesleg a dohányzás az egyik legkönnyebben kiküszöbölhető környezeti tényező, amely lényegesen csökken a krónikus betegségek megjelenését és súlyosbodását.

Milyen tanácsokat adna az embereknek a tüdőegészség megőrzésére és a betegségek megelőzésére?

Elengedhetetlen a helyes életmód: a napi ötszöri étkezés és legalább félórányi aktív testmozgás. Ha erre odafigyünk, már nagyban segít megvédeni tüdőnk egészségét. A másik fontos dolog az úgynevezett légzéstorna, a légzőizmok edzése, amely növeli a tüdőkapacitást. Ezeket főként a krónikus tüdőbetegségben szenvedőknél ajánljuk. Szintén fontos az allergiára hajlamos személyeknek minimalizálni a penész, a por, az atkák, az állatszőr és különböző növények közelében való tartózkodást.

Hogyan változtatta meg a COVID-19 a tüdőgyógyászatot, és milyen tanulságokat lehet levonni a pandémiából?

Nagyon nagy hatással volt a tüdőgyógyászatra, hiszen a szakág orvosai az első vonalban harcoltak a betegség ellen a fertőző klinikákon és az intenzív osztályokon dolgozó kollégákkal együtt. Sajnálatos velejárója volt a járványnak, hogy rengeteg beteg nem került időben orvoshoz, illetve háttérbe szorult a krónikus betegségek és neopláziás folyamatok vizsgálata. Ugyanakkor az új helyzet nagyon sokmindenre tanított, sokkal összetartóbbá kovácsolta az orvostársadalmat. Egy ideig fellélegezhettünk, de még nincs vége a koronavírus-járványnak.

Milyen újabb technológiák vagy terápiás módszerek mutatkoznak ígéretesnek a tüdőbetegségek kezelésében vagy korai felismerésében?

Marosvásárelyen elérhető a bronchoszkópiás vizsgálat, amely nagyon jó diagnosztikai eszköz. Szintén hasznos és bevett eszköz a CT-vezérelt biopszia, amit olyan elváltozás esetében használnak, amely a hörgőkön kívül, a periférikon található. Ultrahang vezérelt biopszia pedig az ország nagyobb városaiban vehető igénybe.

Milyen szerepet játszik a tüdőrák szűrés és korai felismerés a betegség kimenetelében, és milyen ajánlásokat tud adni a tüdőrákszűrő vizsgálatokkal kapcsolatban?

Munkaorvosi küldő miatt elvégzett szűrővizsgálat nagyon fontos, hiszen hozzásegít a korai diagnosztizáláshoz. A tüdőrák alattomos betegség, és csak akkor produkál tüneteket, ha előrehaladott állapotban van. A rizikócsoportba tartozó személyeknek – krónikus dohányosok, munkahelyi szennyeződésnek kitett személyek, családi kórelőzményben megjelent rákos elváltozás – évente ajánlott a rákszűrés.

Az orvosi egyetemen is tanít. Milyennek látja az utánpótlást?

Nehéz erre általános választ adni. Az biztos, hogy az egyetem igyekszik minden lehetőséget biztosítani a leendő orvosoknak, dinimikusan fejlődik az intézmény, főleg a gyakorlati képzés terén. Ugyanakkor a koronavírusjárványnak köszönhetően fokozódik a diákok érdeklődése a tüdőgyógyászat iránt.

Mi a legnagyobb kihívás ön számára a szakmában?

Hogy a kezelés során figyelembe vegyem az esetleges társbetegségeket. Például a tüdőbetegségek gyakran együttjárnak szív- és érrendszeri problémákkal, anyagcserezavarokkal, és a gyógyszereket mindezek figyelembevételével kell kiírni. A szempont, ami szerint végzem a hivatásom, hogy a pácienst egészében, holisztikusan kell tekinti és kezelni. Szükséges ugyan követni a protokollt, de a betegnek egyénre szabott kezelést kell kapnia.

Elmesélne egy pozitív esetet a praxisából, ami valamiért megaradt az emlékezetében?

Az egyik meghatározó esettel már az ügyeletem első napjaiban, kezdő szakorvosként találkoztam. Egy fiatal férfi májcirózissal fordult Marosvásárhelyen egy belgyógyászhoz, ahol kiderült, hogy légmelle van, azaz levegő van a mellkasüregben, a tüdőn kívül, és a felhalmozódott levegő nyomja össze a tüdőt. A tüdőgyógyászati klinikára került a beteg, mert emellett sajnos tuberkulózissal is kórisméztük. A kórházi tartózkodása alatt a páciensnél az említett patológiák összes elképzelhető komplikációja fellépett, nagyon sokat küzdöttünk érte. Végül másfél hónap után hazaengedtük stabilizált állapotban, és beleegyezett, hogy tuberkulózisos betegek gondozásával foglalkozó szanatóriumban folytatja a kezelését. Voltak pillanatok, amikor reménytelennek tűnt a helyzete, ezért nagyon jó érzés volt látni a felépülését.

Szeretnék egy időpontot

Carit San Medical A Hely, Ahol Az Ön Egészsége A Legfontosabb!

Contact

Adresa

Marosvásárhely, Románia