Skip to content

Beszélgetéssorozat orvosainkkal – Dr. Gál Timea

Dr. Gál Timea tüdőgyógyász már gyerekkora óta orvosi pályára készül, és bár pályakezdőnek számít, szerteágazó tapasztalatra tett szert, hiszen a koronavírus-járvány két évében a fertőző osztályon dolgozott. Elmondta, hogy nem csak dohányosként kell évente tüdőrákszűrésre jelentkezni, hanem szennyezett környezetben dolgozóknak is, illetve a városi, szennyezett levegő is veszélyforrás a tüdőre. Interjú a CaritSan Medical új pulmonológusával.

Milyen indíttatásból választotta az orvosi hivatást?

Késői gyerek vagyok a családban, és  mivel a szüleim sokat betegeskedtek, első osztályos koromban eldöntöttem: ha megnövök, orvos leszek, hogy meggyógyítsam őket. Aztán én magam is gyerekkoromban meghűlések miatt gyakran jártam a családorvoshoz, akinek kijelentettem, hogy felnőttként doktornéni leszek, hogy többet ne kelljen oda mennem. Az elhatározás egyetemválasztásig ki is tartott.

És a tüdőgyógyászat felé hogyan orientálódott?

Rezidensvizsgáig nem gondolkoztam a tüdőgyógyászaton. Ugyanakkor mindenképp belgyógyászati ágat szerettem volna választani, egy olyan szakágat, amely egyetlen szervre specializálódik, amit aztán maximálisan kitanulok és kezelni tudok. A tüdő egyike a létfontosságú szerveinknek, ezért esett a választásom a pulmonológiára.

Dr. Gál Timea tüdőgyógyász
Dr. Gál Timea tüdőgyógyász
Mivel foglalkozik pontosan a pulmonológia?

A tüdőgyógyászat a tüdő különböző betegségeivel: az asztmával, a dohányzás, a légszennyezés által okozott krónikus tüdőbetegségekkel, újabban a koronavírus és annak következményei, illetve a daganatos/fibrotikus megbetegedések diagnosztikájával foglalkozik. Elmondta, hogy nem csak dohányosként, hanem szennyezett környezetben dolgozóként is érdemes évente tüdőrákszűrésre jelentkezni, de a városi, szennyezett levegő is veszélyforrás a tüdőnkre.

Kinek és milyen tünetekkel javallott szakorvoshoz fordulni?

Minden olyan tünetmentes személynek ajánlott évente szűrésre jelentkezni, aki dohányzik, aki fa- vagy fémporban, szennyezett környezetben, a vegyszerekkel, laboratóriumokban, illetve takarítóként dolgozik. Ugyanakkor a következő tünetek jelentkezésekor: köhögés, enyhébb fáradékonyság esetén, ez utóbbit idősebb korban sem szabad félvállról venni. A tüdőbetegségek esetében is érvényes a szabály: minél korábban kerül a páciens szakorvoshoz, annál könnyebben gyógyítható.

Koronavírus következményeként milyen tünetek fedezhetőek fel a tüdő szintjén?

Az első és leggyakoribb tünet nem a tüdőt érinti, újabban például torokkaparás/torokfájás, enyhe náthás panaszok a leggyakoribbak, de lehet fejfájás vagy láz is. A fiataloknál – harminc és ötven év közötti személyeknél – jelentkezhet a pánikroham, álmatlanság, ezek inkább esti órákban, lefekvés előtt. Ugyanakkor jellemző – a koronavírus lefolyásának súlyossága függvényében – a krónikus köhögés és nehézlégzés, izzadás, illetőleg a tüdő fibrotikus elváltozásai, utóbbit különböző képalkotó vizsgálatokkal diagnosztizáljuk.

Tudjuk, hogy a dohányzás a tüdőbetegségek egyik kiemelten fontos oka. Hol tart most a dohányzás elleni küzdelem?

Létezik országos program erre Marosvásárhelyen is, Stop Fumat elnevezéssel, ami gyógyszeres segítséggel próbálja leszoktatni a dohányzásról az arra jelentkezőket. Hangsúlyozom: a legfontosabb, hogy a dohányosban legyen meg az elhatározás, hogy el akarja hagyni szenvedélyét. Mi, orvosok felhívjuk a figyelmüket a cigarettázás káros hatásaira, végig kísérhetjük a leszokás útján, de a függőség legyőzéséhez az érintett személy elhatározása, kitartása elengedhetetlen. 

Az elektromos cigarettákról ellentmondásos információk látnak napvilágot. Hogyan vélekedik erről a szakember?

Az tény, hogy ezek mindenike káros a tüdőre. A hevítéses dohánytermékeknél csökkentett károsanyag-kibocsátást mértek, de hogy pontosan milyen sejtszintű elváltozást okoznak, az még nem igazolt, mivel néhány éve piacra dobott termékekről van szó. Azt viszont már tudjuk, hogy a vízipipa szerű, folyékony nikotint tartalmazó elektromos cigaretták nagyon károsak, a tüdőt gyakorlatilag felfőzik. Évente több új kutatás jelenik meg ezen a téren, folyamatosan van új információ, ami új termékeket is eredményez.

A dohányzó fiatalokat hogyan lehet megcélozni?

Nagyon nehéz hatni rájuk, hiszen társadalmi nyomás van rajtuk, be akarnak illeszkedni a barátaik körébe. Szülőként nem ajánlott tiltani, hanem akár a felügyeletük mellett kipróbálni velük, és elmagyarázni nekik érthetően, hogy milyen káros következményei vannak. Ma már tudjuk, hogy minél fiatalabb korban fog neki valaki dohányozni, annál erősebb függőség alakul ki nála.

Mi a legnagyobb kihívás ebben a szakágban?

A rezidensképzésem utolsó két évét kovidosztályon töltöttem, és arra a következtetésre jutottam, hogy a tüdőgyógyászat legnagyobb kihívása 2022-ben az úgynevezett poszt-Covid szindróma, a betegség nyomán kialakult tüdőbetegség. Nagyon sok fibrózisos, heges tüdejű páciens maradt a járvány után. Emellett nagy probléma Vásárhelyen a rengeteg gépjármű miatti szennyezett levegő, és a város földrajzi sajátosságai miatt megtelepedő szmog okozta elváltozások. Emiatt nem csak dohányosként kell tüdőrákszűrésre jelentkezni. Érdemes lenne nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre, mint a kezelésre. A megelőzés minden esetben hatékonyabb és olcsóbb, mint a már kialakult betegség kezelése.

Kérem, meséljen el egy pozitív esetet a praxisából, ami valamiért megmaradt az emlékezetében.

A kovidosztályon sok tragédiának voltunk szemtanúi, viszont ott is voltak pozitív esetek. Olyan idős páciensem is volt, akit hordágyon hoztak be a klinikára, és felépült, gyógyultan távozott. Ami még említésre méltó: ebben az évben eljutott hozzánk egy újabb biológiai terápia súlyos asztmás betegek számára. Gyakorlatban is sikerült látványos eredményeket elérni, például tavasszal volt egy fiatal asztmás nő, akit súlyos asztmás rohammal hoztak be, és a kezelésnek köszönhetően ma már teljesen tünetmentes. Havonta jár ellenőrzésre, szigorúan követjük az egészségi állapotát és meglepően jók az eredményei.  A jövőben látványos javulás érhető el súlyos asztmások esetén el ezzel az eljárással. Nekünk, orvosoknak a legnagyobb sikerélmény a gyógyítás, ez táplál minket nap mint nap ebben a hivatásban, ami időnként nem

Carit San Medical A Hely, Ahol Az Ön Egészsége A Legfontosabb!

Contact

Adresa

Marosvásárhely, Románia

Telefon