Sari la conținut

De vorbă cu medicii noștri – Dr. Balázs -Petz Bea-Boglárka

„Gestionarea pacienților mei cronici mă motivează în fiecare zi”

Dr. Balázs -Petz Bea-Boglárka , medic de specialitate nefrolog în Ambulatoriul Carit San Medical, a ales această specialitate pentru că a simțit că există o provocare în ea. Dânsa dorește să îmbunătățească imaginea socială a dializei, această intervenție care salvează vieți, dar consideră, de asemenea, foarte importantă eficiența comunicării medic-pacient. Pentru Dânsa, un transplant de rinichi cu un rezultat pozitiv este o poveste de succes, dar este la fel de motivat de tratamentul pacienților cronici.

Ce v-a motivat să alegeți nefrologia ca profesie medicală?

În timpul pregătirii mele în medicina internă, am avut privilegiul de a studia la Budapesta cu o bursă, iar colegii de la spitalul de acolo erau atât de profesioniști și motivați încât acest lucru s-a răsfrânt asupra mea. În același timp, am simțit că este un domeniu interesant, cu provocări.

Cu ce tip de pacienți vă confruntați în practica dumneavoastră zilnică?

Eu personal, lucrez în principal cu pacienți cronici. Am o serie de pacienți cu diabet, care este o boală secundară care afectează rinichii. Celălalt grup este reprezentat de infecțiile recurente ale tractului urinar, care complică deja viața de zi cu zi a pacientului, iar sarcina nefrologului este și aceea de a găsi cauza formării calculilor renali. De asemenea tratăm hematuria(urina cu sânge), care afectează o populație numeroasă, dar mai puțin, și implicarea renală în anumite boli autoimune.

Dr. Balázs -Petz Bea-Boglárka
Dr. Balázs -Petz Bea-Boglárka
Pentru ce simptome ar trebui să consultați un specialist nefrolog?

Din păcate, simptomele bolii renale nu afectează deloc pacientul. Aceștia vin de obicei la noi atunci când au un parametru renal ridicat la testele de laborator de rutină sau când au fost trimiși la noi de către un medic de familie sau de către un medic specialist. Aș dori să subliniez că este indicat să consultați un nefrolog și în cazul în care aveți hipertensiune arterială la tineri sau dacă aveți diabet de cel puțin zece ani.

Ce rol joacă alimentația și stilul de viață în sănătatea rinichilor și în prevenirea bolilor renale?

O viață stresantă nu îi încurajează pe oameni să conștientizeze că trebuie să bea suficiente lichide, deși acest lucru este esențial. La persoanele tinere, consumul de pudră proteică și o dietă bogată în proteine sunt factori de risc. Analgezicele și medicamentele antiinflamatoare utilizate frecvent și fără justificare sunt, de asemenea, un factor de dezvoltare a bolilor renale. Cu toate acestea, pentru cei care au deja o afecțiune medicală – diabet, hipertensiune, boli renale – și care urmează dieta recomandată de medic, se pot obține rezultate spectaculoase.

Ce opțiuni de tratament sunt disponibile pentru boala cronică de rinichi?

Încercăm să îmbunătățim starea pacienților cu o dietă personalizată, medicamente și terapie de substituție hormonală, cu o monitorizare continuă, desigur. Dializa este ultima soluție, dar scopul nostru este ca pacienții să urmeze acest tratament cât mai târziu posibil. Este de înțeles că pacienții sunt reticenți și se tem de dializă, deoarece aceasta le limitează calitatea vieții, dar ar trebui să fie privită ca o opțiune! Mi-ar plăcea să văd o îmbunătățire a percepției sociale în acest sens. În plus, există, desigur, transplantul de rinichi, care este un proces mai lung, mai complicat și mai birocratic.

Ce rol joacă genetica în dezvoltarea bolii renale?

Există boala polichistică de rinichi, care s-a demonstrat că este moștenită genetic, dar în timpul practicii mele sunt mult mai mulți pacienți ale căror schimbări în stilul de viață au declanșat boala.

Ce sfat le-ați da oamenilor pentru a căuta ajutor nefrologic în timp util?

Le-aș recomanda tuturor, indiferent de vârstă, să își facă un test de laborator de rutină la fiecare doi-trei ani, deoarece acestea includ întotdeauna un parametru care analizează funcția renală. Dacă acestea prezintă valori crescute, este indicat să consultați un specialist pentru analize suplimentare.

Care este cea mai mare provocare pentru dumneavoastră în acest domeniu?

Diagnosticarea bolilor ambigue și complexe este dificilă, în principal din cauza lipsei de echipamente.O altă provocare este să comunic eficient cu pacientul pentru a mă face înțeles: atenție la dietă, exerciții fizice, alte medicamente.Pacientul mă vede trei zile din 365 de zile pe an, în restul timpului este sarcina lui să urmeze recomandările medicului.Acolo unde comunicarea merge până la capăt, obținem rezultate foarte frumoase.

Puteți să-mi povestiți o întâmplare pozitivă care v-a rămas în memorie din anumite motive?

Îmi vine în minte o experiență foarte recentă. Un pacient de-al meu în vârstă de 27 de ani s-a întors acasă din Statele Unite, unde fusese diagnosticat cu o boală renală rară, făcea deja dializă și aștepta un transplant. Tatăl său a fost donatorul viu, iar operația a fost un succes. A fost un sentiment extraordinar să-l însoțesc în această călătorie, care s-a încheiat cu un rezultat pozitiv.Dar este un sentiment de realizare pentru toți pacienții mei cronici care au reușit să își amâne dializa pentru încă o lună.

Doresc o programare

Carit San Medical
locul unde sănătatea dvs.
este prioritatea nr. 1!

Contact

Adresa

Targu-Mures, Romania

Telefon