Sari la conținut

De ce este indicat să ţinem regim după Paşte-interviu

De ce este indicat să ţinem regim după Paşte?

Paştele, pe lângă timpul petrecut cu familia, atmosfera de sărbătoare, ne poate rezerva şi surprize neplăcute, mai ales dacă în săptămânile anterioare am ţinut post, apoi ne apucăm să mâncăm şi să bem zdravăn. Specialistul în nutriţie al Carit San Medical, Székely Dorottya, ne-a vorbit şi despre cât valorează postul din prisma dieteticianului. Iar dacă vrem să slăbim după sărbători sau doar să avem o alimentaţie sănătoasă, merită să facem o vizită la specialistul în nutriţie şi dietetică.

Care e valoarea postului din punctul de vedere al ştiinţelor nutriţiei?

În zilele noastre diversele confesiuni creştine ţin un post mai mult sau mai puţin sever, obiceiul având un efect benefic. „Apreciez că postul poate să aibă şi efecte foarte pozitive, de exemplu scăderea nivelului de colesterol, reducerea greutăţii, diminuarea semnificativă a tensiunii arteriale şi a nivelului de acid uric, totodată poate să crească şi nivelul nostru de energie, eventual să ne simţim chiar mai curaţi. Însă în timpul postului organismul se obişnuieşte cu alimentele uşor de digerat, iar consumul brusc de mâncare şi băutură în cantităţi mai mari va însemna pentru acesta o povară grea, căci digestia cărnii, a mâncărurilor grase necesită timp mai lung decât cea a preparatelor din legume şi cereale. La aceasta se mai adaugă şi consumul de alcool, iar haosul va fi total” – ne-a expus Dorottya. A mai menţionat că după postul de 40 de zile – care anul acesta a durat 48 de zile – e bine să ne înfruptăm cu grijă şi cumpătare din bucatele favorite.

Din orice, dar cu măsură

Meniul pascal tradiţional constă în general din carne de miel, miel umplut, alte fripturi, sarmale, şuncă, rulade din carne, ouă, cozonac, prăjituri. „Pe meleagurile noastre mâncărurile se gătesc cu mult ulei, untură, unt, iar carnea foarte grasă este şi condimentată pe măsură. Facem şi multe prăjituri, ca să avem pentru oaspeţi şi cei care vin la stropit, dar se întâmplă ca jumătate din prăjituri să le mâncăm noi. Sarmalele ne cad bine cu ciolan afumat şi cu smântâna cea mai grasă” – aşa ne detaliază specialistul meniul festiv, departe de a fi unul dietetic. Ne recomandă să păstrăm măsura, având grijă la cantitate,  astfel vom gusta din toate, iar după sărbătoare să urmeze un stil de viaţă mai sănătos.

Atenţie şi la consumul de ouă

Răspunzând la întrebarea noastră, dieteticianul ne-a spus că un om sănătos poate consuma liniştit 3-4 ouă pe săptămână, problema este cu gălbenuşul, care conţine doza zilnică de colesterol al unui adult. Să nu exagerăm aşadar nici de Paşte cu consumul de ouă.

Dacă după sărbători doriţi să scăpaţi în mod sănătos de câteva kilograme sau dacă vreţi să treceţi la o alimentaţie conştientă, lăsaţi specialiştii să vă întocmească planul de nutriţie personalizat şi programaţi-vă cu încredere la Székely Dorottya!

Carit San Medical
locul unde sănătatea dvs.
este prioritatea nr. 1!

Contact

Adresa

Targu-Mures, Romania

Telefon