Skip to content

Miért érdemes Húsvét után diétába fogni-Interjú

Miért érdemes Húsvét után diétába fogni?

A húsvét a családdal töltött idő, az ünnepi hangulat mellett tartogathat kellemetlen meglepetéseket is, főleg, ha az azt megelőző hetekben böjtöltünk, és ezt kiadós evés-ivás követi. Székely Dorottya, a Carit San Medical táplálkozás-szakértője arról is beszélt, hogy mit ér a böjt a dietetikus szerint. Ha pedig az ünnep után fogyni szeretnénk, vagy csak egészséges étrend szerint akarunk élni, érdemes felkeresni a dietetikus szakembert.

Mit ér a böjt táplálkozástudományi szempontból?

Ma különféle keresztény felekezetek változó szigorral tartanak böjtöt, amelynek jótékony hatása van. „Úgy vélem, nagyon kedvező hatása is lehet a böjtnek, például a koleszterinszint-csökkenés, fogyás, vérnyomás, illetve húgysavszint jelentős csökkenése, ugyanakkor emelkedhet az energiaszintünk, és „tisztábbnak” érezhetjük magukat. Viszont a böjt alatt a könnyebben emészthető ételekhez szokott szervezetet nagyon megterhelheti a hirtelen nagyobb mennyiségű étel-ital elfogyasztása, hiszen a hús, a zsíros ételek emésztése több időt igényel, mint a zöldségek, gabonákból készült ételeké. Ehhez pedig társul az alkoholfogyasztás is, így teljes lesz a káosz” – fejtette ki Dorottya. Hozzátette, hogy 40 nap böjtölés után – ami idén 48 nap volt – óvatosan és mértéktartóan együnk kedvenc ételeinkből.

Húsvét utáni diéta
Mindenből ehetünk, de mértékkel

A tradicionális húsvéti menü általában bárány, töltött bárány, más sült húsok, töltött káposzta, sonka, tűrt hús, tojás, kalács, sütemények. „Tájainkon elterjedt a nagy mennyiségű olaj, zsír, vaj használata az ételeink elkészítéséhez, és a nagyon zsíros húsokat magyaros fűszerekkel készítjük el. Sok süteményt is sütünk, hogy legyen mivel a locsolókat megkínálni, aminek felét mi esszük meg.  A töltött káposztához zsíros csülköt teszünk, és a legzsírosabb tejföllel öntjük le” – részletezi a szakember a legkevésbé sem diétás ünnepi étrendünket.  A dietetikus azt ajánlja, hogy próbáljuk megtartani a mértéket, figyeljünk oda a mennyiségre, és így ehetünk mindenből, ünnep után pedig jöhet az egészségesebb életmód.

Csak csínján a tojásfogyasztással

Kérdésünkre a dietetikus azt is elmondta, hogy egészséges embereknél heti 3-4 tojás nyugodtan elfogyasztható, a sárgájával van a nagyobb probléma, mivel egyetlen tojás sárgája egy felnőtt napi koleszterinadagját tartalmazza. Így húsvétkor sem jó túlzásba esni a fogyasztásával.

Ha az ünnepek után egészségesen fogyna néhány kilót, vagy csak tudatos táplálkozásra szeretne áttérni, bízza szakemberre a személyre szabott étrendje összeállítását, és jegyezzen elő időpontra Székely Dorottyánál.

Carit San Medical A Hely, Ahol Az Ön Egészsége A Legfontosabb!

Contact

Adresa

Marosvásárhely, Románia

Telefon