Skip to content

Hogyan kezeljük a szorongást nyugtatok szedésé nélkül?

Benzodiazepinek előtt pár dolog amit érdemes figyelembe venni:

A nyugtató szedése könnyű megoldásnak tűnhet Gyorsan hat és úgy érzed megkönnyebbültél , de a benzodiazepin származékok könnyen problémát okozhatnak. Ha nem szedik fegyelmezetten orvosi megfigyelés alatt és szakember javaslatára akkor egy pár héten belül kialakulhat a függőség.

Vannak esetek amikor felmérve a helyzet súlyosságát arra a következtetésre jutunk hogy a páciens szenvedéseinek enyhítése érdekében ,terápiás célból bizonyos időre szükséges lesz a nyugtató használata, viszont egyre gyakrabban találkozom olyan esetekkel ahol mas megoldással is lehetett volna próbalkozni és ahol  helytelenül vagy túladagva  szedik a gyógyszert.

Az indokolatlanul felírt anxiolitikumok mellett a másik problemát , az egyre inkább elterjedt “öngyógyító” módszer okozza . A nyugtatók hosszú ideig való alkalmazása, valamint a páciens korát es társ betegségeit figyelmen kívül hagyott kezelések súlyos mellékhatásokkal járhatnak amik akár az eletet is veszélyeztethetik.

Szorongás kezelése

Ha krónikusan szorongsz , de nincs nyilvánvaló ok érdemes kizárni vérvizsgalat útján a következőket:  

vashiány, vérszegénység, hipoglikémia , magas pajzsmirigy hormonszint, D vitamin hiány mind okozhatnak szorongást utánzó tüneteket (gyors szívverés, izzadás, nyugtalanság, erőtlenség)

– diéta : ajánlott kerülni a magas cukortartalmú, édesítőt/színezéket tartalmazó ételeket

– limitáld magad  napi 1 kávé fogyasztásara  és kerüld az energiaitalokat.

– érdemes kipróbálni az eliminációs diétát : glutén, laktóz, szója tartalmú ételeket kihagyni az étrendből. A  káros anyagok, színezékek,valamint coffein kihagyása után 30%-al csökkenhetnek  a szorongásos tünetek .Az étrend tartalmazzon leginkább a természetes összetevőket sok gyümölcs zöldséget

– napi legalább 7 óra alvás

– napi legalább 30 perc testmozgás

– legalább napi 20 perc napfény vagy D-vitamin szedése

–  mozogni ,sétálni,sportolni, kutyát sétáltatni a természetben

– kellő mennyiségű folyadék  bevitele (viz, tea)

– napi 10 perc meditació,egyéni vagy vezetett ( ma már számos telefonon letölthető ingyenes applikáció is elérhető pl. Calm app) jóga 

– bizonyos légzéstechnikák mint például a diaphragmatikus légzés ( 4 másodperc be -1 tartod- 8 ki)nyugtatja a túlstimulált idegrendszert

– társaság – lelki nyugalmad megőrzése rajtad is múlik -kivánatos kerülni az olyan emberek társaságát akikről tudod, hogy  rossz hangulatot , negatív érzést, feszültséget hagynak benned beszélgetés után  

– terapeuta, pszichológus, beszélgetésterápia bármilyen formája

– növényi alapú nyugtatók használata valamint étrendkiegészítők amik természetes úton segitik a szorongást feloldani ( Omega 3, Gaba, Ashwaghanda, Magnesium/MagneB6,CBD olaj stb.)

A lista hosszú és banálisnak tűnhet de a célunk mindig a hosszú távú eredmény.Az ahogyan élünk, mit  eszünk, mennyit pihenünk nagymértékben  befolyásolja  a lelkiállapotunkat.

Amikor valakinek szüksége van es szenved segítünk, de fontos tudni hogy a benzodiazepinek (Xanax, Anxiar, Rivotril és társai)komoly felelősséget es fegyelmezettséget, orvosi felügyeletet  igénylő gyógyszerek és alkalmazásuk maradjon olyan helyzetekre amikor abszolút szükséges és  szakember által javasolt.

Benedek Orsolya – Pszichiáter Szakorvos

Kérek egy időpontot

Carit San Medical A Hely, Ahol Az Ön Egészsége A Legfontosabb!

Contact

Adresa

Marosvásárhely, Románia

Telefon