Sari la conținut

Alternative de considerat Înainte de medicatia anxiolitica cu benzodiazepine

Efectul Anxioliticelor Asupra Vieții de Zi cu Zi

Administrarea medicamentelor anxiolitice /calmantelor poate părea o soluție simplă și ușoară. Ele acționează instant , producând o ușurare, dar în realitate eliberarea este doar pe moment iar derivațiile de benzodiazepină pot genera probleme serioase. O problemă majoră reprezintă automedicația cu acestea, prescrierea inadecvată, timpul îndelungat , neconsiderarea bolilor asociate si a vârstei pacientului.

Dacă tratamentul  nu este urmărit corespunzător, disciplinat, sub supravegherea și la recomandarea specialistului, în câteva săptămâni se poate instala dependența iar probleme aici nu dispar .Printre periocole enumerăm dependența , efecte secundare nedorite, interacțiile medicamentoase, mascarea unei comorbidități importante prin sedare,autointoxicație cu risc letal etc.

Există cazuri când după evaluarea statusului psihic , pentru alinarea suferințelor pacientului și în scop terapeutic, se va alege folosirea acestor medicamente pentru  o anumită perioadă de timp, ele fiind doar tratament simptomatic si complementar tratamentului inițial psihiatric (antidepresive,etc).Problema este ca  tot mai des ne întâlnim cu cazuri unde  a fost utilizat medicamentul înaintea încercării a unei alte variante, ori nu a fost administrat corect. 

Iar problemele nu întârzie să apară.De la dependența ,pănă la sevraj si autointoxicație care prezintă un risc vital.

Anxietate
Înaintea alegerii variantei medicamentoase pentru tratamentul anxietății să luăm in vedere următoarele

– în caz de simptome anxioase sau pseudoanxioase cronice, lipsită de o cauză evidentă/explicabilă se recomandă excluderea prin analize de sânge a următoarelor : deficiența de fier, anemia, hipoglicemia, nivelul ridicat al hormonilor tiroidieni, carența de vitamina D –  acestea pot provoca simptome asemănătoare anxietății (puls crescut, transpirație, neliniște, slăbiciune,oboseală cronică)

În Locul Medicamentelor Anxiolitice: Alternative Naturale

– dieta: se recomandă evitarea alimentelor cu conținut ridicat de zahăr și a celor care conțin îndulcitori/coloranți si sunt preferate alimentele fără gluten ,lactoză și soia. Simptomele de anxietate pot să scadă cu până la 30% după ce se renunță la substanțele nocive, coloranți, cofeină.

Alimentația să conțină în special ingrediente naturale, multe fructe și legume.

– limitarea consumului de cafea la una pe zi, evitarea băuturilor energizante;

– somn de cel puțin 7 ore/zi

– mișcare cel puțin 30 minute/zi

– minim 20 minute/zi expunere la soare sau administrarea de vitamina D

– activitate fizică, plimbări, sport, plimbatul câinelui -timp petrecut în aer liber

– hidratare suficientă (apă, ceai)

– meditație 10 minute/zi sau yoga,există multe aplicații gratuite (de exemplu Calm app) – unde se învață anumite tehnici de respirație, de exemplu :respirația diafragmatică (se inspiră pe nas timp de 4 secunde – se menține 1 secundă – se expiră încet, pe gură timp de 8 secunde) ajută la calmearea sistemul nervos suprastimulat

– anturajul – păstrarea liniștii sufletești depinde și de noi, este recomandat cât posibil să evităm persoanele care ne creează o dispoziție proastă, resentimente /anxietate și situațiile conflictuale

– apelarea la terapeut, psiholog sau orice formă de terapie prin conversație;

– folosirea plantelor  cu efect calmant și a suplimentelor alimentare ce ajută la reducerea anxietății (Omega 3, Gaba, Ashwaghanda, Magnesium/ MagneB6, ulei CBD etc.)

Lista e lungă iar exemplele enumerate mai sus pot părea banale, dar scopul este întotdeauna rezultatul pe termen lung. Starea noastră de spirit este mult influențată de modul de viață, alimentație, odihnă pe lângă problemele cotidiene cu care ne înfruntăm inevitabil de-a lungul vieții.

Este important să înțelegem că benzodiazepinele (Xanax, Anxiar, Rivotril și altele) sunt medicamente care necesită o atitudine responsabila, disciplină,  și o colaborare buna cu medicul dvs. Iar utilizarea acestora să fie lăsată pentru situațiile absolut necesare ,numai la recomandarea specialistului și pentru un timp limitat.

Benedek Orsolya – Medic Psihiatru

Doresc o consultatie

Carit San Medical
locul unde sănătatea dvs.
este prioritatea nr. 1!

Contact

Adresa

Targu-Mures, Romania

Telefon