Skip to content

Lehet-e egy „jóbarátunk” a pszichológusunk is?

Egy pszichológiai természetű zavar sokszor nehezebben kezelhető az érintettek számára, mint a testi tünetek, mert megfoghatatlan, láthatatlan és sokszor terhelik előítéletek. A lelki nehézségeket gyakran a család és a beteg maga is a gyengeség jelének tartja. Célunk erősíteni a beteg meggyőződését: lehetősége van sorsa alakítására, nincs teljesen kiszolgáltatva a körülményeknek.

Nagyon fontos azt is tudatosítani, hogy a pszichológusa nem lehet egy jóbarátja, aki egy csésze kávé mellett meghallgatja önt. Vannak feltételei annak, hogy jó szakmai felkészültséggel és az előre megállapodott időben folyamatosan elérhető legyen az ön számára. Ugyanakkor elengedhetetlen eloszlatni azt a tévhitet, hogy aki pszichológushoz jár, az beteg, netán bolond. Ma már úgy tartja a mondás – és igencsak helyesen –, hogy a pszichológusnak is van pszichológusa.

Mikor forduljunk szakemberhez?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mikor érdemes szakember segítségét igénybe venni? Mikortól számít „igazi” problémának egy életnehézség, tünet vagy konfliktus? Ezekre a kérdésekre a legkézenfekvőbb válasz, hogy akkor valódi probléma valami, ha a saját életünkben annak látjuk azt – szenvedünk tőle, úgy érezzük, hogy akadályozza a boldogulásunkat, vagy sok energiát von el mindennapjainkból. Érdemes terápiás munkába kezdeni, ha egy adott életterületen belátjuk, hogy nehézséggel küzdünk, és ezen szeretnénk változtatni.

Ajánlott szakemberhez fordulni, ha könnyen elsírja magát, gyakran ok nélkül, feszült, sokat aggódik, és ez megnehezíti a mindennapjait, gyakran kiszámíthatatlanul változik a hangulata, vagy állandóan fáradtnak érzi magát. De akkor is, ha olyan váratlan esemény történt, ami miatt elvesztette a lába alól a talajt, nem talál társat, magányosnak érzi magát, nehezen bízik magában és a képességeiben, szexuális problémái vannak, nehezen vagy egyáltalán nem tud erről másokkal beszélni, valamilyen függőségben szenved, és nem tud tőle megszabadulni, vagy éppen jobban szeretne teljesíteni, beilleszkedni a munkahelyén. A pszichológus az a személy, aki bármilyen – ismerősei számára jelentéktelennek tűnő –, önt aggasztó problémáját komolyan veszi, és legjobb tudása szerint próbál segíteni annak megoldásában.  

Lelki betegségek testi tünetei

Nem elhanyagolható, hogy számos olyan helyzet létezik, amikor a legalaposabb orvosi kivizsgálás sem tud választ adni arra, hogy mi tart fenn egy nemkívánt állapotot.  Ezek mögött olyan lelki eredetű tényezők lehetnek, amelyek nehezen tudatosulnak. Éppen emiatt orvosi vizsgálat vagy betegség kezelése mellett is érdemes igénybe vennie a pszichológus segítségét.

A Carit San Medical Járóbeteg-rendelőben Máté Enikő pszichológus segít önöknek áthidalni problémáikat.  Most pedig az egyetemisták 20%-os kedvezménnyel vehetik igénybe a pszichológiai szakrendelést. Kérjen időpontot online vagy telefonon.

Carit San Medical A Hely, Ahol Az Ön Egészsége A Legfontosabb!

Contact

Adresa

Marosvásárhely, Románia

Telefon