Sari la conținut

Este recomandat ca un prieten apropiat să fie și psihologul nostru?

O tulburare de natură psihologică este adesea mai dificil de tratat pentru cei afectaţi decât simptomele fizice, fiind ceva intangibil, invizibil şi frecvent înconjurat de prejudecăţi. De multe ori chiar pacientul şi familia acestuia consideră că dificultăţile sufleteşti ar fi un semn de slăbiciune. Scopul nostru este să întărim convingerea pacientului: are posibilitatea de a-şi transforma soarta, nu se află complet la cheremul împrejurărilor.

Trebuie conştientizat şi faptul că psihologul Dvs. nu poate să fie unul dintre prietenii apropiaţi, care vă ascultă la o cafea. Există nişte condiţii: o pregătire profesională corespunzătoare şi accesibilitatea continuă, conform unei programări prealabile. Totodată se va spulbera şi acel mit că cine merge la psiholog, acela e ori bolnav, ori nebun. În zilele noastre – vorba zicalei – chiar şi psihologul are nevoie de un psiholog.

Când să apelăm la un specialist?

Se pune adesea întrebarea: când merită să solicităm ajutorul unui specialist? Când devin probleme „adevărate” dificultăţile, simptomele sau conflictele? Răspunsul cel mai la îndemână este că orice lucru constituie o problemă adevărată atunci când aşa o percepem în propria noastră viaţă, deci dacă ne provoacă suferinţă, simţim că ne împiedică fericirea, bunăstarea sau ne răpeşte prea multă energie în viaţa cotidiană. Merită să începem şedinţele de terapie dacă ne dăm seama că într-un anumit domeniu ne confruntăm cu dificultăţi şi dorim să schimbăm situaţia.

Se recomandă apelarea la un specialist dacă: plângeţi uşor, chiar şi fără motiv; sunteţi plin de tensiune, de îngrijorări şi acest lucru vă apasă viaţa; aveţi o dispoziţie care se schimbă frecvent şi imprevizibil; mereu vă simţiţi obosit. Însă şi atunci, când: s-a produs un eveniment care v-a dat peste cap; nu vă găsiţi perechea şi vă simţiţi singuratic; aveţi un nivel scăzut al încrederii de sine; vă confruntaţi cu probleme sexuale şi despre acest subiect nu puteţi să vorbiţi deloc cu alţii sau numai cu greu; suferiţi de o dependenţă din care nu găsiţi ieşirea; vreţi doar mai multă performanţă şi o adaptare mai uşoară la locul de muncă. Psihologul este acea persoană care va lua în serios orice problemă care vă nelinişteşte, chiar dacă ceilalţi o bagatelizează,  psihologul se va strădui din răsputeri să vă ajute în rezolvarea acelei probleme.

Boli sufleteşti cu simptome fizice

Să nu neglijăm nici faptul că există numeroase situaţii când nici cele mai meticuloase investigaţii medicale nu pot descoperi cauza unei anumite stări nedorite. În spatele acestora se pot ascunde factori de natură psihică, dificil de  conştientizat. Iată de ce, pe lângă consultarea medicilor sau tratarea bolii, ajutorul psihologului poate fi bine venit. 

La Policlinica Carit San Medical, psihologul Máté Enikő vă ajută să depăşiţi problemele. Iar studenţii beneficiază acum de o reducere de 20% la consultaţiile de specialitate psihologie. Programaţi-vă online sau la telefon!

Carit San Medical
locul unde sănătatea dvs.
este prioritatea nr. 1!

Contact

Adresa

Targu-Mures, Romania

Telefon