Sari la conținut

Este un mit că alimentația sănătoasă costă mult – Udvari Izolda

Udvari Izolda este noul dietetician-nutriționist la Policlinica Carit-San Medical. Deși se află la începutul carierei, consideră că vocația ei este recunoașterea profesiei sale, ca tot mai multă lume să aibă o alimentație sănătoasă, capabilă să prevină multe boli. A absolvit la UMF Tg. Mureș, iar acum urmează masteratul. Combate cu hotărârea concepția greșită care afirmă că o alimentație conștientă și sănătoasă ar fi scumpă.

– Cum ați ales această profesie?

– La fel ca multe alte femei, am încercat și eu foarte multe tipuri de diete și cure de slăbire. În timp ce studiam acestea, am aprofundat tematica și am îndrăgit-o. Deja din anul 2016 am luat hotărârea că vreu să fiu dietetician. Atunci încă nu știam care sunt sarcinile unui consilier în nutriție și am crezut că doar întocmește meniuri pentru pacienți, însă mai târziu am aflat că este o profesie mult mai complexă.

– Cine apelează la Dvs.? Când se recomandă solicitarea sfatului specialiștilor?

– Unele studii afirmă că pe parcursul vieții o femei ține regim în medie de șaizeci de ori, ceea ce reprezintă o cifră extrem de mare. Părerea mea este că ar fi mult mai rațional ca toată lumea să apeleze din start la un specialist, decât să urmeze diete găsite pe internet sau să își inventeze propriile meniuri. Adevărul este însă că oamenii apelează la dietetician de multe ori numai în ultimă instanță, dacă sunt trimiși de un medic de specialitate. Alimentația corectă poate preveni foarte multe boli, deci ar trebui pus accent mult mai mare pe această latură. E bine de știut că la noi și în străinătate reprezintă o specialitate în plină dezvoltare și vor mai trece câțiva ani până când lumea se va obișnui să solicite ajutor pentru stabilirea celui mai adecvat regim alimentar.

Udvari Izolda
– În ce fel se desfășoară evaluarea stării unui pacient?

– Înainte de a se prezenta la consultație, solicit de la fiecare pacient să își completeze un jurnal de alimentație. La evaluarea stării sale analizăm acest jurnal, ca să vedem ce face bine și ce trebuie schimbat. După aceasta urmează procesul de cunoaștere a rutinei zilnice, a modului de viață, a condițiilor de lucru ale pacientului. Apoi stabilim greutatea exactă cu ajutorul unui cântar profesionist, măsurăm compoziția corporală, procentul de grăsime corporală, masa musculară. După aceasta elaborez pentru pacient un meniu pe șapte zile, iar următoarea evaluare va avea loc peste 2-3 săptămâni, când examinăm rezultatele obținute.

– Ce credeți despre dietele la modă de pe internet și din revistele pentru femei? Sunt utile sau mai degrabă înșelătoare?

– Pe web se găsesc nenumărate diete diferite și zilnic apar altele noi. Nu ca să îmi fac reclamă, dar trebuie să vă spun că metoda mai rapidă, mai ieftină și mai eficientă constă în apelarea la un specialist, în loc să experimetați tot felul de regimuri și rețete. De exemplu postul temporar – când 16 ore din zi nu mâncăm nimic, apoi în restul de 8 ore ne asigurăm necesarul zilnic de calorii – este o tendință la modă, despre care s-au realizat studii ce îi confirmă efectele favorabile asupra sănătății. Totodată subliniez că diferă de la caz la caz, care este cel mai optim meniu pentru o anumită persoană.

– Este posibil să gătim mâncăruri sănătoase și gustoase, la un preț rezonabil?

– Absolut. Fructele și legumele de sezon, cerealele nu sunt chiar atât de scumpe. Întâlnesc adesea pretextul că apelarea la un nutriționist costă mult. Precizez că specialistul întocmește meniuri pentru care pacientul cheltuie de regulă mai puțin decât anterior, astfel îi rămân bani destui și pentru consultație. Femeile cheltuie mult mai mult la cosmetică, la coafură, deși alimentația sănătoasă și un mod de viață sănătos stau la baza stării de bine.

– Care sunt cele mai uzuale mituri legate de alimentație?

– De exemplu să nu mâncăm cartofi cu carne, adică glucide cu proteine. Este o greșeală comună care persistă, în pofida faptului că a fost combătută de nenumărate ori. În zona noastră, duminica la masa de prânz se servește adesea friptură cu cartofi. Nu este nici o problemă. Cheia o reprezintă moderația și echilibrul. Cât despre dulciuri, oamenii sănătoși pot consuma zilnic chiar și o porție mai mică de ciocolată. Un alt subiect frecvent este numărul de mese pe zi. Eu consider că depinde de persoană și de stilul de viață, dar pentru regim obișnuiesc să recomand patru mese pe zi. Dacă această cifră nu îi convine pacientului, din diverse motive, atunci alegem varianta cea mai simplă pentru pacient, fiindcă cel mai important este să nu depășească numărul de calorii prevăzute.

– Câteva sfaturi referitoare la promovarea unui mod de viață sănătos?

– Se bazează pe patru piloane: alimentația sănătoasă, consumul suficient de lichide, mișcarea și odihna. Se recomandă consumul a cât mai multor fructe și legume de sezon, precum și înlocuirea produselor de panificație din făină albă cu cele din făină neagră. Toate cele trei mese ale zilei să conțină în proporție egală glucide, proteine și legume, care contribuie la sănătate și la o mai lungă perioadă de sațietate. Mișcarea este foarte importantă, să o integrăm în forma noastră de trai, dar la fel de necesară este și odihna. Consumul unei cantități suficiente de lichide – de regulă zilnic doi litri pentru un adult – facilitează de asemenea modul de viață sănătos.

– Care este cea mai mare provocare pentru Dvs. în această profesie?

– Să îi conving pe oameni că merită să urmeze o alimentație sănătoasă. Multă lume spune că generația bunicilor noștri a mâncat pâine cu cartofi și slănină, totuși au trăit până la vârsta de nouăzeci de ani. Dar se uită de faptul că ei făceau o muncă fizică intensă, aveau o viață mult mai activă. Sportul la sală, de câteva ore pe săptămână, în cazurile fericite, nu echivalează cu modul de viață al generațiilor precedente.

Pál Piroska

Carit San Medical
locul unde sănătatea dvs.
este prioritatea nr. 1!

Contact

Adresa

Targu-Mures, Romania

Telefon