Tévhit, hogy az egészséges táplálkozás drága – Udvari Izolda

Udvari Izolda, a Carit-San Medical Járóbeteg-rendelő új dietetikusa. Bár pályakezdő, hivatásának érzi, hogy szakmája elismert legyen, és minél több ember táplálkozzon egészségesen, hiszen így számos betegség megelőzhető. A marosvásárhelyi orvosi egyetemen tanult, és most mesterképzésre jár. Határozottan cáfolja azt a tévhitet, hogy a tudatos és egészséges táplálkozás drága lenne.

–  Miként választotta ezt a szakmát?

–  Jómagam, számos nőhöz hasonlóan, nagyon sokféle fogyókúrát és diétát kipróbáltam. Amikor ezeket böngésztem, mélyen beleástam magam a témába, és  nagyon megtetszett. Már 2016-ban eldöntöttem, hogy dietetikus szeretnék lenni. Akkor még nem tudtam, pontosan mi is a feladata egy táplálkozási tanácsadónak, és azt hittem, csak étrendeket állít össze pácienseknek, de aztán kiderült, hogy ez sokkal komplexebb feladat.

– Kik fordulnak önhöz? Mikor ajánlott szakember tanácsát kérni?

–  A kutatások szerint egy nő élete során átlagosan hatvanszor diétázik, ami rendkívül magas szám.  Úgy vélem, már elsőre és bárkinek sokkal észszerűbb szakemberhez fordulni, mintsem internetes diétákat kövessen, vagy saját kútfőből állítson össze magának étrendet. A valóság viszont az, hogy sokszor csak legvégső esetben fordulnak az emberek dietetikushoz, ha a szakorvos küldi őket. Pedig a helyes táplálkozás nagyon sok betegséget megelőzhet, és sokkal nagyobb hangsúlyt kellene erre fektetni. Tudni kell, hogy tájainkon, de külföldön is ez fejlődő szakág, és jónéhány évnek kell eltelnie, hogy bevett szokása legyen az embereknek, hogy segítséget kérjenek a számukra legmegfelelőbb étrend összeállításában.

– Hogyan zajlik egy-egy páciens állapotának a felmérése?

–  Mielőtt sor kerülne a konzultációra, minden pácienstől táplálkozási napló vezetését kérem, amit az állapotfelmérésen kielemzünk, azaz megvizsgáljuk, mit csinál jól, illetve min kell változtatni. Ezután egy úgynevezett ismerkedési folyamat zajlik, megismerem a napi rutinját, életmódját, munkakörülményeit. Utána professzionális és pontos mérleg segítségével lemérjük a súlyát, testösszetételét, testzsírszázalékát, izomtömegét. Ezt követően összeállítok számára egy hétnapos étrendet, és a következő felmérés 2-3 hét múlva kerül sor, amikor  megvizsgáljuk az elért eredményeket.

– Mi a helyzet az interneten, női magazinokban fellelhető divatos diétákkal? Hasznosak ezek vagy inkább félrevezetőek?

–  Rengeteg különböző diéta található a világhálón, naponta újak jelennek meg. Hazabeszélek, de azt kell mondanom, hogy sokkal gyorsabb, olcsóbb és eredményesebb, ha ezek kipróbálása helyett szakemberhez fordulunk. Az időszakos böjtölés például – amikor a nap 24 órájából 16 órát nem eszünk semmit, és 8 órás időablakban visszük be a napi kalóriaadagot – egy divatos irányzat, és erről születtek tanulmányok, ami bizonyítja az egészségre gyakorolt jótékony hatását. Ugyanakkor nem győzöm hangsúlyozni, hogy személye válogatja, hogy kinek milyen étrend a legoptimálisabb.

– Lehet-e elérhető áron egészséges és ízletes ételt előállítani?

–  Abszolút. Az idénygyümölcsök, -zöldségek, gabonafélék megfizethetőek. Gyakran találkozom azzal a kifogással, hogy drága dietetikushoz fordulni. Leszögezném, hogy a szakember úgy állítja össze az étrendet, hogy a legtöbb esetben a páciens kevesebbet költ élelmiszerekre, mint korábban, így a konzultáció ára is bőven belefér. Számos nő sokkal többet költ szépségápolásra, fodrászra, pedig az egészséges táplálkozás, életmód az alapja a jó közérzetnek.

– Melyek a táplálkozással kapcsolatos legelterjedtebb tévhitek?

–  Például, hogy krumplit nem ehetünk hússal, azaz szénhidrátot fehérjével. Ezt nagyon sokan és sokszor megcáfolták, mégis tartja magát a tévhit. A magyar ember vasárnapi ebédje a krumplipüré rántott hússal. Ezzel nincs semmi gond. A mértékletesség és az egyensúly a lényeg. Ami az édességeket illeti, az egészséges ember minden nap elfogyaszthat egy kisebb adag csokoládét is. Az napi étkezések száma is visszatérő vitatéma. Úgy gondolom, hogy ez személy- és életmódfüggő, de diétában napi négy étkezést szoktam ajánlani.  Ha a páciensnek ez valamiért nem felel meg, akkor a számára legegyszerűbbet választjuk, hiszen a legfontosabb, hogy az előirányzott kalóriabevitelt ne haladja meg.

– Néhány tanácsot megosztana az egészséges életmód érdekében?

–  Négy alappillére épül: egészséges táplálkozás, elegendő folyadékbevitel, mozgás, valamint pihenés. Ugyanakkor minél több idényzöldséget és -gyümölcsöt ajánlott enni, a fehérlisztes péktermékeket pedig cseréljük barnalisztből készültekre.  A nap mindhárom étkezés tartalmazzon egyenlő mértékben szénhidrátot, fehérjét és zöldséget is, ami nem csak egészséges, hanem a telítettségérzetünk is hosszabb  ideig megmarad. Szintén nagyon fontos beiktatni a mozgást az életformánkba, de ugyanennyire elengedhetetlen a pihenés is. Az elegendő folyadékbevitel is hozzásegít az egészséges életmódhoz, ami napi két liter egy egészséges felnőtt számára.

– Mi a legnagyobb kihívás számára ebben a szakmában?

–  Hogy meggyőzzem az embereket arról, hogy érdemes egészségesen táplálkozni. Sokan azt mondják, hogy bár nagyszüleink generációja szalonnát és krumplis kenyeret evett, mégis kilencvenéves korig éltek. Csak elfelejtik, hogy ők intenzív fizikai munkát végeztek, sokkal aktívabb életet éltek. A jó esetben heti pár óra edzőtermi sportolás nem ér fel az előző generációk életmódjával.

Pál Piroska

Carit San Medical A Hely, Ahol Az Ön Egészsége A Legfontosabb!

Contact

Adresa

Marosvásárhely, Románia