Sari la conținut

De vorbă cu medicii noștri- partea a 12-a – Dr. Bagosi Ágota

Sfaturi, legende şi provocări legate de îngrijirea pielii

Dr. Bagosi Ágota, medicul dermatolog al policlinicii Carit San Medical, s-a pregătit încă din grădiniţă să devină doctoriţă, iar dermatologia a ales-o în timpul studenţiei, influenţată şi de evenimente familiale. Afirmă că are o profesie frumoasă, cu multe succese, fiindcă numeroşi pacienţi se vindecă, dar nu lipsesc nici provocările. Domna dr. Bagosi îşi leagă vocaţia şi de medicina muncii, ocupându-se şi de pacienţii care lucrează în condiţii cu risc dermatologic.

– Ce v-a determinat să alegeţi cariera de medic? Dar dermatologia?

– Eram copil mic, de 5-6 ani, când deja îmi doream să devin medic. Niciodată nu m-am gândit la altă vocaţie, deşi în familia mea nimeni nu activează în acest domeniu. Dermatologia am ales-o în anul cinci de facultate, fiindcă pe de o parte mi-a plăcut, iar pe de altă parte chiar atunci la un membru apropiat al familiei mele a apărut o tumoare de piele, astfel şi acea întâmplare mi-a întărit alegerea.

–Dermatologia facilitează şi diagnosticul anumitor boli interne. Care sunt specialităţile cele mai apropiate?

– În special reumatologia, internele şi medicina muncii. Există numeroase diagnosticări la care pielea emite primul semnal de avertizare. De exemplu, un simptom care apare pe piele poate indica o tumoare internă, sau psoriazisul poate însoţi problemele de reumatism. Aceste boli încercăm să le vindecăm împreună cu medicii specialişti de resort. În prezent urmez un al doilea curs de rezidenţiat, şi anume medicina muncii, pe care o îmbin cu dermatologia şi aş dori să îi ajut pe pacienţii care suferă de reacţii cutanate din cauza condiţiilor de muncă. Dintre meseriile cu asemenea risc amintim: coafura, manichiura, angajaţii din domeniul sanitar, care zi de zi lucrează cu substanţe care pot provoca alergii ale pielii.

Dr. Bagosi Ágota
– Cu ce simptome este recomandat să se apeleze la un specialist?

– La sesizarea oricărei modificări care apare pe piele, dar şi în caz de cădere a părului, aluniţe decolorate, crescute brusc, de asemenea sunt căutată şi cu diverse tumori cutanate, modificări ale unghiilor. Am şi pacienţi care caută remedii pentru tenul lor prea uscat sau sebumos, acneic.

– Dacă intrăm într-o farmacie sau la magazin căutând creme de faţă pentru diverse tipuri de ten, ce substanţe active să urmărim?

– Pentru pielea uscată alegeţi creme cu conţinut de uree, respectiv în locul gelului de duş recomand uleiul de duş, care conferă pielii un plus de hidratare. Persoanelor cu ten mai gras le sugerez să folosească produse dermato-cosmetice non-comedogene. Cumpăraţi aceste produse mai degrabă din farmacii, decât din supermarketuri.

– Cât de mult influenţează munca dermatologului avalanşa de reclame cu diverse cosmetice, creme?

– Influenţa reclamelor este indiscutabilă, eu resimt efectul acestora în special în cazul micozelor. Mulţi pacienţi cred că îşi pot trata singuri şi cu succes ciupercile unghiilor (onicomicoza) folosind produse antimicotice pe care le cumpără din farmacii, şi apelează la specialist după ani de asemenea încercări casnice nereuşite.

– În ce măsură este indicat să ne expunem pielea la razele soarelui, respectiv la radiaţiile din aparatele de bronzat (solariu)?

– Da, e foarte bine să stăm la soare, dar în limitele sănătoase, nu la orele amiezii şi evitând arsurile. Organismul nostru are nevoie de vitamina D, pe care o sintetizează cu ajutorul razelor solare. Carenţa de vitamina D poate cauza chiar şi anumite tumori ale pielii. Razele soarelui ameliorează simptomele în anumite boli dermatologice, cum ar fi psoriazisul. Însă există şi tumori cutanate care se formează tocmai din cauza expunerii cumulate la radiaţia solară, de aceea e bine să nu exagerăm cu bronzatul. În ceea ce priveşte solariile, eu mă opun ferm acestora. Radiaţiile intense, în doză mare, pe care pielea trebuie să le absoarbă într-un timp scurt la aceste şedinţe de bronzare, nu reprezintă un lucru natural şi pot avea efecte dăunătoare.

– Care este cea mai mare provocare în profesia Dvs.?

– Stările patologice, bolile cronice rare, unde vindecarea completă încă nu este posibilă, ci doar atenuarea simptomelor. Pacientul se aşteaptă să fie vindecat de orice boală ar avea, aşadar este o provocare să îi facem să înţeleagă că din păcate există boli care trebuie suportate. Medicul ajută la diminuarea simptomelor, însă la nivelul actual al ştiinţei medicale anumite boli încă nu se pot vindeca, de exemplu: psoriazisul, vitiligo, adică lipsa de pigmenţi. Am avut şi un pacient care ştia că are psoriazis, dar medicul anterior nu i-a explicat exact natura acestei boli, de aceea se mira că de ce nu îi trece complet boala. Întotdeauna caut să-mi fac timp pentru a discuta cu pacienţii.

– Care sunt cele mai răspândite legende, convingeri false despre îngrijirea pielii?

– Există mai multe, dar cea mai răspândită este folosirea nejustificată a spirtului sanitar. Mulţi pacienţi se dau cu spirt dacă îi mănâncă pielea, sau folosesc mixtura mentolată dacă au erupţii cutanate. Trebuie să avem grijă cu ambele: prima usucă accentuat pielea, iar mixtura calmează ce-i drept mâncărimea, dar lasă în urmă o piele uscată, care la rându-i începe să usture din acest motiv. Şi de loţiunea cu muşeţel se leagă o veche şi falsă credinţă, fiind folosită în mod preferenţial la spălarea pielii bebeluşilor – dar e suficient să îi ştergem cu apă curată. O altă legendă constă în folosirea cremei de gălbenele. Nouă din zece pacienţi au încercat-o deja pentru a-şi calma anumite simptome. Desigur, gălbenelele au numeroase efecte benefice, dar nu reprezintă un panaceu, aşadar merită să cereţi sfatul specialistului.

– Ce trebuie să ştim despre tumorile cutanate?

–Melanoma malignum este cea mai frecventă şi periculoasă tumoare cutanată, care depistată numai în stadiu avansat poate fi letală. Din fericire diagnosticarea timpurie permite o vindecare simplă şi  completă. Neapărat adresaţi-vă medicului specialist dacă observaţi că o aluniţă începe să crească spectaculos şi brusc, sau i se modifică culoarea. În ultimii ani mulţi tineri au fost diagnosticaţi cu melanomă, cercetările arată ca posibile cauze radiaţia solară, adesea şi componentele genetice sau nivelul scăzut de vitamina D. Dacă în familie a existat un caz de melanomă, apropiaţilor săi li se recomandă screeningul periodic. Nimeni nu ar trebui să moară din cauza unor tumori cutanate, fiindcă ne vedem pielea şi avem şanse mari să depistăm la timp eventualul necaz, mult mai uşor decât la tumorile interne, care pot să rămână neobservate şi fără simptome ani de zile.

– Ce este de făcut, respectiv de evitat pentru o piele sănătoasă, frumoasă?

– Trebuie să evităm fumatul şi solariul, care pe termen lung dăunează pielii. Alimentaţia sănătoasă, cu multe vitamine şi consumul zilnic de 1,5-2 litri de apă asigură pielii un aspect sănătos.

Carit San Medical
locul unde sănătatea dvs.
este prioritatea nr. 1!

Contact

Adresa

Targu-Mures, Romania

Telefon