Ce este sistemul imunitar?
Sistemul imunitar asigură funcțiile de apărare ale organismului.
Este un sistem complex, format din diverse celule și țesuturi, având chiar și un circuit propriu de vase limfatice. Totalitatea acestora se numește sistem limfatic.
Sistemul limfatic este format din vasele limfatice și ganglionii limfatici, având ca rol principal apărarea organismului față de virusuri, bacterii, fungi și alte substanțe străine dăunătoare; de asemenea recunoașterea și distrugerea acestora (imunitate). Această sarcină se realizează prin intermediul leucocitelor, care produc așa-numiții anticorpi pentru protejarea organismului împotriva antigenilor, adică a substanțelor străine care pătrund în organism.
Principalele organe limfatice ale organismului sunt: amigdalele, ganglionii limfatici, splina și glanda timus.
Cum funcționează optim?
La fel ca orice alt sistem de organe, pentru o funcționare optimă, sistemul imunitar are nevoie de câțiva factori esențiali.
Unul dintre acești factori este homeostaza, adică proprietatea organismului de a menține, în limite foarte apropiate, constantele mediului intern:
temperatura corporală constantă, având valorile optime în intervalul 36-37°C, echilibrul acido-bazic și hidratarea constantă (se recomandă consumul zilnic de 2-2,5 l apă). Dacă acest echilibru sensibil este perturbat, apar inflamații, îmbolnăviri.
Oligoelementele joacă un rol important în funcționarea corespunzătoare a sistemul imunitar. Aceste elemente sunt prezente în cantități foarte mici în organismul nostru, dar sunt absolut necesare pentru a menține sănătatea sistemului imunitar, aportul acestora se face exclusiv prin intermediul alimentelor.
Asemenea oligoelemente sunt de exemplu manganul, seleniul și cuprul.
Cum să ne fortificăm sistemul imunitar în lunile de iarnă?
- Legume și fructe bogate în vitamina C
Având efect antioxidant și antiinflamator, îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar.
Cele mai bogate surse de vitamina C sunt:
- coacăze negre
- citrice: lămâie, portocale, grapefruit
- ananas
- mango
- pătrunjel
- ardei gras
- varză
- broccoli
- Vitamina D
Vitamina D joacă un rol important atât în sistemul osos, cât și în sistemul imunitar.
Sinteza vitaminei D în piele se realizează cu ajutorul razelor solare, astfel în timpul iernii poate să apară un deficit de vitamina D, care e bine să fie compensat.
Cele mai bune surse de vitamina D sunt laptele și produsele lactate, carnea de pește și ouăle. Dacă doriți să apelați la suplimente alimentare, se recomandă consultarea medicului, fiindcă supradozarea poate să ducă la efecte adverse serioase, vitamina D fiind liposolubilă, se poate acumula în organism și provoca insuficiență renală.
Doza recomandată de vitamina D3 în cazul adulților este de 1500-2000 UI/zi.
- Zinc
Zincul este un element indispensabil pentru sănătatea și dezvoltarea copiilor, reducând substanțial riscul pneumoniei și a diareii.
Pe lângă susținerea sistemului imunitar, zincul are un rol important în menținerea capacității de învățare, memorare și cognitive, facilitând comunicarea dintre neuroni.
- Alimente care conțin zinc:
- stridii
- semințe, în special fructele cu coajă lemnoasă
- leguminoasele: fasole, năut, soia
Unele studii indică faptul că un aport suficient de vitamina C și zinc ar ameliora simptomele inflamării căilor respiratorii și reduce perioada de vindecare a unor boli cum ar fi guturaiul și bronșita.
- Ghimbirul
Oamenii folosesc ghimbirul de peste trei milenii, ca plantă medicinală și aromatică.
Ghimbirul are un efect benefic asupra organismului în caz de răceală și gripă, conținând substanțe active antivirale și antibacteriene, având și un efect antipiretic și antitusiv natural.
Ceaiurile cu ghimbir și miere sunt un remediu tradițional eficient.
Pe lângă tratarea răcelilor, are un efect excelent în reducerea tensiunii arteriale și a colesterolului, respectiv în prevenirea formării cheagurilor de sânge, datorită conținutului de anticoagulant natural.
- Uleiuri volatile; Oregano
Deși este cunoscut și utilizat în special pe post de condiment, oregano se folosește de secole și în practica medicală tradițională, fiind printre cele mai puternice uleiuri esențiale, totodată și un excelent imunostimulator.
- Activitatea fizică regulată
- Somnul de calitate
- Minimizarea viciilor (alcoolul, fumatul și alte droguri recreative nocive)