Skip to content

Beszélgetéssorozat orvosainkkal- 16-ik rész-Székely Dorottya

„A diéta nem szenvedés, hanem játék kell legyen”

Bár egyelőre nem túl elterjedt a dietetikus szakrendelés a vásárhelyi egészségügyi intézményekben, rácáfol erre a Carit San Medical. A járóbeteg-rendelőben Székely Dorottya táplálkozás-szakértő várja nem csak a fogyni szándékozó pácienseket, hanem bárkit, aki meg szeretné tanulni, hogy miből mennyit és mikor ajánlott fogyasztani. A szakember nagyon szeret főzni, így a hagyományos székely ételek receptjeit is megújította, egészségesebbé tette.  Mindenik kipróbált és működik.

–  Miként választotta ezt a szakmát?

– Gyerekkorom óta imádok a konyhában sürögni, és 11 éves korom óta főzök. Aztán a középiskolában volt egy pici túlsúlyom, nem éreztem jól magam a bőrömben, és nekifogtam fogyókúrázni. Az interneten fellelhető diéták nagy részét kipróbáltam, illetve nagyon belemélyültem az ételekbe, kalóriák számlálásába, és tudtam, hogy nem akarok életem végéig folyamatosan fogyókúrázni, tehát meg akartam érteni, milyen az egészséges életmód, szenvedések nélkül. Emiatt iratkoztam az orvosi egyetem dietetika szakára.

 Székely Dorottya
– Mennyire bevett szokás tájainkon dietetikushoz fordulni?

– A legnagyobb probléma, hogy nem ismert eléggé ennek szükségessége, és mivel viszonylag új szakterületről beszélünk, nem rendelkezünk bőséges szakmai tapasztalattal és tudományos eredményekkel. Ezenfelül más szakorvosok sem dolgoznak gyakran együtt a táplálkozási szakértővel. Nem beszélve arról, hogy dietetikáról sokan azonnal a fogyókúrára, éhezésre asszociálnak, ez pedig téves felfogás. Ez a szakterület a kilók egészségesen való leadása mellett különböző betegségek elkerülésében, kezelésében is segít, így a magas vérnyomás, illetve koleszterinszint, cukorbetegség, máj-, valamint veseproblémák kialakulásában. Mondhatni: bárkire ráférne egy látogatás a táplálkozás-szakértőhöz, aki beállítaná számára az optimális étrendet, tanácsokat adna az egészséges életmódhoz, hiszen fontos, hogy ebben a kérdésben szakember véleményét kérje ki, ne az internet vagy a személyi edzőjük „javasolja” az étrendet.

– Kik fordulnak önhöz?

– Leginkább két csoportra oszthatóak a pácienseim: azok, akik nincsenek megelégedve a külsejükkel, kilókat szeretnének leadni, de ritkán előfordul, hogy hízni akarnak, a másik csoport esetén pedig már különféle betegségek miatt keresnek fel, amit életmódváltással, fogyással kezelni lehet.

– Hogyan zajlik egy-egy páciens állapotának a felmérése?

– Először felmérem a páciens kórképét, hogy van-e valami betegsége, utána az étkezési szokásairól kérdezem, ezt követően pedig testzsírt, izomtömeget mérek, illetve centimétereket egyaránt. Ezután kiszámolom az energiaszükségletének megfelelő ételeket, és kéthetes étrendet állítok össze számára.  Fontos, hogy olyan fogásokat ajánljak a páciensnek, amelyek közel állnak az ízlésvilágához, hogy egyfajta játékként, és ne szenvedésként élje meg a diétát. Igazán látványos változást akkor lehet elérni, ha hosszú távú és gyakori a kapcsolat a páciens és a dietetikus között. A mi feladatunk motiválni és támogatni is őket az életmódváltásban, így csodálatos eredményeket lehet elérni.

– A különböző evészavarok – anorexia, bulimia – kezelése is a dietetikusok dolga. Mit kell tudni ezekről? Hány éves korban jelentkezhet, kiket érint, és mik az intő jelek, illetve a gyógyulás útja?

– A betegség leginkább a 14-20 éves lányokat érinti, és sajnos egyre több van belőlük a térségünkben is. Az anorexiás megtagadja magától az ételt, hatalmas önkontrollal rendelkezik, a bulimiás pedig elveszti az önkontrollt az evés felett, 2000-4000 kilókalóriát is elfogyaszt egyetlen étkezés alkalmával, aztán hánytatja magát. Mindkét betegség gyógyulási folyamatába elengedhetetlen bevonni a pszichológust, de szakorvosok is meg kell vizsgálják a beteget esetleges kórképek kialakulása miatt. A dietetikus feladata, hogy a beteg szervezetét fokozatosan visszaállítsa az egészséges adagok elfogyasztására, és a pácienst rá kell vezetnie a helyes testkép-szemléletre. A gyógyulási folyamathoz szükséges a család és a barátok támogatása is.

– Mi a helyzet az interneten, női magazinokban fellelhető divatos diétákkal? Hasznosak ezek vagy inkább félrevezetőek?

– A szakmai alapokat nélkülöző diéták leginkább károsak. A fehérjét kerülő – káposztaleves-diéta – vagy a lúgosító krumplidiéta, a böjtök, de a fehérjében gazdag és szénhidrátban szegény fogyókúra, valamint az úgynevezett 90 napos, szétválasztó diéta sem javallott. Mivel egyik sem az egészséges életmód elveit tartja szem előtt, komoly egészségügyi problémákat is okozhat.

– Hogyan vélekedik a dietetikus a hagyományos erdélyi konyháról?

– Az én diétáim hagyományos ételeken alapulnak, azaz számos tradicionális székely receptnek kifejlesztettem az egészségesebb változatát. Így lehet csülkös paszulylevest fogyasztani a hús sovány, bőr nélküli részéből, székelykáposztát csirke- vagy sovány disznóhúsból, pörköltöt krumplipürével vagy akár rakott krumplit. Ugyanakkor a közkedvelt bécsi szeletet lehet kókuszzsírban, fasírtot a sütőben sütni. Mivel imádok főzni, és az én szervezetem is hízásra hajlamos, ezek mindenike kipróbált és működő recept.

– Lehet-e baráti áron egészséges és ízletes ételt előállítani?

– Tapasztalataim azt mutatják, hogy az általam összeállított étrenddel pénzt lehet spórolni. Tudatos vásárlásra nevel a diéta, mert nem rendelünk napi menüt, nem eszünk gyorskaját, és a boltokban sem veszünk le bármit a polcról. Emellett két napra is ugyanazt a főfogást írom fel, hogy a páciensnek ne kelljen minden nap főznie. Úgy látom, hogy ízlik nekik ez a fajta étel is.

– Melyek a táplálkozással kapcsolatos legelterjedtebb tévhitek?

– Sokan az esti gyümölcsevést egészségesnek vélik, pedig nem az, egyrészt mert magas a cukortartalmuk, másrészt hamar erjednek. Ehhez kötődik a sok gyümölcs fogyasztásának tévhite is, ami szintén nem tesz jót, hiszen a javallott adag napi 1-2 darab. Többen hiszik, hogy ha kihagyják a reggelit, akkor lefogynak: nos, ezzel éppen ellenkező hatást érnek el, mert a szervezet – ha nem jut reggel táplálékhoz – raktározni kezd, másrészt annyira megéhezünk ebédidőre, hogy sokkal nagyobb mennyiségű táplálékot viszünk be. Egy másik tévhit, hogy diéta közben nem ehet meg a páciens pár kocka csokit. A leves és a második közvetlen egymás utáni elfogyasztása nem ajánlott diéta alatt, mert túl megterhelő egyszerre a gyomornak. Jó, ha egy óra eltérés van a két fogás elfogyasztása között.

– Néhány tanácsot megosztana az egészséges életmód érdekében?

– Ajánlott többször keveset enni, mert így nem leszünk fáradékonyak, a mértéket mindenből meg kell tartani, ugyanakkor a diéta alatt is lehet heti egy étkezés, amikor azt eszünk, amit szeretnénk. A reggeli, éhgyomorra fogyasztott kávé nem egészséges a hozzáadott cukor és tej miatt – mert megugrik a vércukorszint –, így inkább reggeli után igyuk meg azt. Emellett próbáljunk hidegen sajtolt olajokat fogyasztani, és a forró olajban sült ételeket mindenképp kerülni kell.

– Elmesélne egy pozitív esetet a praxisából, ami megmaradt az emlékezetében?

– Számos pozitív élményem volt, de a legelső páciensem esete maradt meg leginkább, akit dr. Simon Alpár és dr. Simon Katalin küldött hozzám, akik segítettek a pályám elindulásában is. A hölgy páciens 93 kilósan tért be hozzám, miszerint fogyni szeretne. Összeállítottam számára a diétát, aztán újabbakat, hogy minél változatosabb legyen az étrendje. Elsődleges motivációja az volt, hogy a fogyókúrától számított fél évre volt a testvére esküvője, ahol csinos szeretett volna lenni. A testvérével az esküvőn találkozott újra, ahol 27 kilóval kevesebb volt. Csodálatos volt az átalakulás, a saját testvére alig ismert rá az eseményen.

Carit San Medical A Hely, Ahol Az Ön Egészsége A Legfontosabb!

Contact

Adresa

Marosvásárhely, Románia

Telefon