Szemvizsgálatért, de szemüvegfelírásért is a szakorvoshoz ajánlott fordulni!

Tudta, hogy a zöldhályog egyike a legsúlyosabb szemészeti betegségeknek, amely kezelés nélkül szinte száz százalékos látáscsökkenéshez, látáselvesztéshez vezet? Ezért is ajánlott legalább évente egyszeri szemészeti vizsgálatért felkeresni a szemészt. Ugyanakkor szemüvegfelírásért sem a szomszédos optikába javasolt betérni, hanem ezügyben is a szakorvos a legkompetensebb. Ő az, aki alaposan megvizsgálja a pácienst, pólus-szemfenékvizsgálatot és szemnyomásmérést végez, vizsgálja a színlátást, a látásélességet, a látóteret, a látóidegeket. A külvilágból érkező információk 60-80%-át a szemünkkel, a látás segítségével fogadjuk be. Nem is kérdés, hogy meg kell tennünk mindent azért, hogy megőrizzük szemeink épségét!

A szemészet keretein belül végzett általános vizsgálat során a szakorvos nemcsak az esetleges látászavarokat diagnosztizálja, hanem az adott szembetegség hátterében álló alapbetegségekre is fényt deríthet.

Milyen esetekben szükséges szemészhez fordulni?

Látásunk az egyik legnagyobb kincsünk, szemünk pedig az egyik legérzékenyebb szervünk, ezért bármilyen látásbeli változás, vagy kellemetlen tünet megjelenése esetén érdemes mihamarabb szakorvoshoz fordulnunk, hogy megelőzzük a komolyabb bajt. Ilyen a látásromlás, a homályos látás, szemgolyófájdalom, bevörösödött, gyulladt szem vagy duzzanat a szem környékén, könnyezés, kettős látás, fényérzékenység, szaruhártya elszíneződése.

Gyerekek, cukorbetegek

A fentiek mellett már gyerekkorban figyelni kell bizonyos intő jelekre: kancsalságra, szemdörzsölésre, ha a gyerek a tárgyak mellé nyúl, ha túl közel hajol a rajzhoz vagy a könyvhöz, ha nem ismeri fel a messzi képeket.

Cukorbetegek számára ajánlott a rendszeres kontroll a szemészet rendelésén. A diabétesz gyakori szövődménye a szemfenék meszesedése, de a betegség velejárója a szemnyomás emelkedés is, melyből –kezelés hiányában- zöldhályog is kialakulhat. A szövődmények közül a legsúlyosabb a diabéteszes retinopathia, mely a szem fényérzékelő idegszövetének, a retinának a betegsége. A kutatások szerint az 50 év feletti páciensek közel negyede érintett valamilyen szemészeti elváltozásban is. Magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlatos évente, kétévente részt venni egy teljes szűrőprogramon a szakorvosnál.

Öröklődő szemproblémák

Akinek a családjában öröklődnek a szemproblémák (rövid-, távollátás, zöld-, szürkehályog), harminc éves kor felett érdemes évente egyszer részt venni a szűrésen – tünetmentesség esetén is. Rendszeres, ismétlődő fejfájásos panaszok esetén is ajánlott a szemészet szűrése, a panaszok hátterében szemüreggyulladás, de súlyosabb esetben akár rejtett tumor is állhat.

Jegyeztesse elő magát a Carit San Medical szemészéhez, dr. Orbán Theodorához.

Carit San Medical A Hely, Ahol Az Ön Egészsége A Legfontosabb!

Contact

Adresa

Marosvásárhely, Románia