Știați că, glaucomul este una din cele mai grave afecțiuni ale ochilor, care fără tratament duce la reducerea sută la sută a vederii sau la pierderea vederii? Astfel este recomandat ca cel puțin odată pe an să apelați la oftalmologi pentru un examen ocular. Totodată, pentru o prescripție de ochelari nu este de ajuns să vizitați optica cea mai apropiată, ci este recomandată să apelați și în acest caz la un medic specialist oftalmolog, acesta din urmă fiind cel mai competent și în acest caz. El este cel care examinează temeinic pacientul, efectuează examenul fundului de ochi și măsoară tensiunea intraoculară, verifică recunoașterea culorilor, acuitatea vizuală, câmpul vizual, nervii optici. Circa 60-80% din informațiile culese din mediul înconjurător le percepem cu ochii, prin vedere. Este clar că, trebuie să avem mare grijă de integritatea ochilor noștri!
În cadrul examenului oftalmologic general, medicul specialist nu diagnostizează doar tulburările de vedere, ci poate descoperi și afecțiunile de bază ce induc bolile oculare.
Care sunt cazurile când trebuie să apelăm la un oftalmolog?
Vederea este una din comorile noastre, iar ochii sunt cele mai sensibile organe senzoriale, astfel în cazul oricăror modificări ale vederii, sau prezența simptoamelor supărătoare merită să apelăm cât se poate de repede la un medic specialist, prevenind astfel problemele mai grave. Astfel de cazuri sunt tulburări ale vederii, durerile globurilor oculare, ochi roșii, inflamate sau umflături în jurul ochilor, lăcrimarea, vedere dublă, sensibilitatea la lumină, discolorarea corneei.
Copii, diabetici
Pe lângă cele descrise mai sus, trebuie să depistăm unele semne încă din copilărie: strabism, frecarea ochilor, dacă copilul nu reușește să prindă obiectele cu acuratețe, dacă se apleacă prea mult când desenează sau când citește, nu recunoaște imaginile la o distanță mai mare.
Pentru diabetici este recomandat controlul regulat în cadrul unei oftalmologii. Una din efectele secundare ale diabetului o reprezintă calcifierea fundului ocular, însă un alt simptom asociat este și creșterea tensiunii intraoculare, care – în lipsa tratamentului – poate duce la glaucom. Dintre complicații, cea mai gravă este retinopatia diabetică, o boală a retinei, adică a țesutului nervos din ochi. Cercetările au arătat că, la pacienții cu vârsta de peste 50 ani, aproape o treime suferă și de o tulburare oftalmologică. Participarea la programe de screening anuale sau bianuale este recomandată și celor ce suferă de hipertensiune arterială.
Afecțiuni oculare ereditare
În cazul persoanelor în familia cărora unele probleme ale ochilor sunt ereditare (miopie, presbitism, glaucom, cataractă), la vârstele de peste treizeci de ani se recomandă un control la medicul specialist, chiar în cazurile în care nu există simptoame. Controlul la oftalmolog este recomandat și în cazul durerilor repetate de cap, acest simptom poate avea la bază o inflamație a orbitelor, iar în cazurile mai grave poate fi vorba chiar de o tumoare.
Programați-vă la oftalmologia din cadrul Carit San Medical, la Dr. Teodora Orbán.