Nincs olyan diéta, amely mindenkinek beválik – Udvari Izolda

A diétázás egy örökös dilemma. Nem szeretnék túlozni, de azt kell mondanom, hogy nagyon ritka az olyan ember, aki ne diétázott volna már legalább egyszer felnőttkorában. Az elmúlt évek során az emberek drasztikusabbnál drasztikusabb fogyókúrákba kezdtek bele, amelyek egyáltalán nem voltak jó hatással az egészségükre. Újabban a legfelkapottabb diéták közé tartozik a ketogén diéta, a 90 napos diéta, az időszakos böjtölés, a lugosító diéta, vércsoport diéta, a zsírmentes diéta, a vegán diéta és meg sorolni lehetne.

Udvari Izolda
Dietetikus

Sajnos egyszerűen nem létezik olyan diéta, ami mindenki számára beválik, de ez pont így van rendjén, mivel minden ember egyedi és teljesen különbözőek a napi szükségletei, igényei. Egyediek vagyunk egytől-egyig, mások a preferenciáink úgy a táplálkozás terén, mint más dolgokban az életben. Egyesek nem szeretik a húst, mások pedig el sem tudnának képzelni egy olyan napot az életükből, amikor nem fogyasztanák ezt az élelmiszert. Vannak, akik nem szeretik az édességet ezért inkább a sósabb desszerteket válasszák, egyesek feketén szeretik a kávét, mások tejjel és cukorral ízesítve, a másik kategória pedig egyáltalán nem fogyassza ezt az italt. Pontosan ezekért a preferenciákért nem lehet valakire rábélyegezni egy mintadiétát, mintaétrendet sem, mivel az étkezés egy nagyon komplex dolog és egy rosszul sikerült diétával nagyon könnyen el lehet venni bárki kedvét attól, hogy továbbra is motívált maradjon és haladjon előre a céljai felé.

Amikor valaki diétázni kezd, akkor nagyon sok apró dologra kell odafigyeljen: milyen nemű, hány éves, hány kilogrammos, mekkora a fizikai aktivitása, vannak-e egészségügyi problémái, vannak-e a családjában egészségügyi gondok, amelyeket örökölhetett, milyenek a preferenciái étkezés terén, miket engedhet meg magának anyagilag, mennyi ideje van főzésre. Ezekért a részletekért is érdemes odafigyelni arra, hogy ne informálodjunk olyan forrásokból, amelyek nem hitelesek, ne kérdezzük meg a szomszédtól, hogy milyen diétát ajánl, ne zárjunk ki semmilyen táplálékcsoportot az étrendünkből, ha nincs szó allergiáról, ne kezdjünk el böjtölni azért, mert a tévében valaki azt mondta, hogy az a lehető legjobb diéta és számára az vált be. Az egyetlen diéta, ami beválik mindenki számára az a személyreszabott étrend, ami tökéletesen ráillik az illetőre, nem okoz gondot neki a fenntartása és nem jár drasztikus lemondásokkal.

A személyreszabott diéta természetesen nem azt jelenti, hogy teljesen gondmentes és egyszerű, mivel változásra mindenképp szükség van ahhoz, hogy a testünkkel, egészségünkkel és  közérzetünkkel is változások történjenek. Ha a diétázni  szoruló személynek egészségügyi gondjai vannak, akkor kicsit bonyolultabbá válik a helyzet, mivel lesznek olyan dolgok, amiről le kell mondjon, de ez nem azt jelenti, hogy nincs alternatíva, mivel szinte mindent el lehet készíteni egészségesebb verzióban. Nem kell aggódni cukorbetegeknek sem azon, hogy a diétájuk nem tartalmazhat semmiféle desszertet, mivel egészséges és cukorbarát receptekre mindig lesz lehetőség és ez ugyanígy van más egészségügyi problémák esetén is. 

Egy egyészséges, fenntartható diéta alappilérei közé még mindig a mértékletesség, az egészséges táplálékok előnyben való részeszítése, a megfelelő zöldség és gyümölcsfogyasztás, a megfelelő folyadékbevitel, a mozgás és a pihenés tartozik. A megfelelő szakember meg tudja könnyíteni az utat és rá tud világítani arra, hogy honnan és merre induljunk, de a kulcs ott van bennünk van, mivel mindenki saját maga felel az egészségéért. Nem kell félni azonban segítséget kérni egy szakembertől, mert útbaigazításra mindig lesz szükség ahhoz, hogy problémamentesen tudjuk véghezvinni a céljaink.

Udvari Izolda rendelési órarendje:

Kedd          15-20

Csütörtök  15-20

Szeretnék egy időpontot

Carit San Medical A Hely, Ahol Az Ön Egészsége A Legfontosabb!

Contact

Adresa

Marosvásárhely, Románia