Skip to content

Megfázás (nátha) vs Influenza

A köztudatban gyakran összekeverik a megfázást az influenzával. Noha sok közös jellemzője van a két betegségnek, kezelés szempontjából mégis különböznek.

Mindkettő a hideg, nedves évszakokban gyakoribb (kora ősztől késő tavaszig), de az influenza az év más periódusaiban is megjelenhet. A nátha leggyakoribb oka egy virális fertőzés (főként rhinovírus, adenovírus vagy respiratórikus szinciciális vírus – RSV), az influenzát influenza A vagy B vírussal történő fertőzés okozza. Influenza ellen speciális védőoltással rendelkezünk, megfázás elkrülésére csak az általános közegészségügyi szabályok betartása lehet hatásos.

Megfázás (nátha) vs Influenza
Megfázás (nátha) vs Influenza

A nátha cseppfertőzéssel terjed, meglehetősen ragályos, emiatt gyakori az esetek halmozódása a családi vagy munkahelyi környezetben. Általában torokfájással kezdődik, melyhez száraz köhögés, orrfolyás és orrdugulás társulhat. A tünetek a fertőzéstől számított ötödik napon a legintenzívebbek. Megjelenhet hőemelkedés, de a magas láz nem jellemző. Az izom és izület fájdalmak ritkán jelennek meg. A nátha kezelése tüneti: láz- és fájdalomcsillapítók, gyulladéscsökkentők, orr- és torokspray, torokfertőtlenítők. Szövődmények általában gyerekeknél vagy immundeprimált egyéneknél jelennek meg (orrmelléküregek gyulladása, középfülgyulladás), ezek szükségessé tehetik az antibiotikumos kezelést.

Az influenza terjedési módja hasonló a nátháéhoz, viszont a tünetek sokkal súlyosabbak: magas lázzal jár, fejfájás, erőteljes izom- és izületi fájdalmak, száraz köhögés, levertség, izomgyengeség jellemzi. A torokfájás, orrdugulás és orrfolyás ritkán jelenik meg. Ezen tünetek megjelenése esetén javasolt elvégezni a gyors antigén-tesztet az orrgaratváladékból. Pozítiv teszt alátámasztja a diagnózist, viszont a negatív teszt nem zárja ki azt. Ha a tünetek fennállnak vagy súlyosbodnak, ajánlott megismételni a tesztet. Leggyakoribb szövődmény a bakteriális felülfertőződés és a tüdőgyulladás, mely leggyakrabban kisgyerekeknél, idős egyéneknél vagy krónikus betegségekben szenvedőknél jelenik meg.

Influenza kezelésére antivirális gyógyszereket használunk, de ezek akkor a leghatásosabbak, ha a megbetegedés első napjaiban megkezdjük az adagolást. Ezekhez társítható fájdalom- és lázcsillapító és gyulladáscsökkentők is. A súlyos formában szenvedő egyének kórházi ellátásra szorulhatnak. A fertőzés elkerülése és  súlyos formák kialakulásának elkerülése végett ajánlott az influenza elleni védőoltás.

Dr. Sárközi Hédi Tüdőgyógyász szakorvos

Szeretnék egy időpontot

Carit San Medical A Hely, Ahol Az Ön Egészsége A Legfontosabb!

Contact

Adresa

Marosvásárhely, Románia

Telefon