Sari la conținut

Răceală vs gripă

Răceala este adesea confundată cu gripa. Deși cele două boli au multe caracteristici comune, ele diferă în ceea ce privește tratamentul.

Ambele sunt mai frecvente în anotimpurile reci și umede (de la începutul toamnei până la sfârșitul primăverii), dar gripa poate apărea și în alte perioade. Cea mai frecventă cauză a răcelii comune este o infecție virală (adesea cauzată de rinovirusuri, adenovirusuri sau virusul sincițial respirator – RSV), gripa se datorează infecției cu virusul gripal A sau B. Gripa poate fi prevenită prin vaccinare dar pentru prevenția răcelii este suficientă respectarea riguroasă a regulilor generale de sănătate publică.

Răceală vs gripă
Răceală vs gripă

               Răceala se transmite prin cale aeriană prin intermediul picăturilor Pflüge și este destul de contagioasă, motiv pentru care este foarte frecventă acumularea cazurilor în mediul familial sau la locul de muncă. De obicei, începe cu o durere în gât, care poate fi însoțită de tuse seacă, rinoree apoasă și congestie nazală. Simptomele sunt cele mai intense în a cincea zi după infecție. Poate apărea subfebrilitatea, dar febra înaltă nu este caracteristică. Rareori apar dureri musculare și articulare. Pacienții cu răceală beneficiează de tratament simptomatic: antipiretice, antiinflamatoare, spray-uri nazale și dezinfectante pentru gât. Complicațiile apar de obicei la copii sau la persoanele imunodeprimate (inflamația sinusurilor, otita medie) și pot necesita tratament cu antibiotice.

               Calea de transmitere a gripei este similară cu cea a răcelii comune, dar simptomele sunt mult mai grave: se caracterizează prin febră înaltă, dureri de cap intense, dureri musculare și articulare puternice, tuse uscată, depresie și slăbiciune musculară. Durerea în gât, congestia nazală și rinoreea apar rar. Dacă prezentați simptomele sus menționate se recomandă efectuarea testului rapid antigen din secrețiile nazofaringiene. Un test pozitiv susține diagnosticul, dar un test negativ nu îl exclude. Dacă simptomele persistă sau se agravează, se recomandă repetarea testului. Cea mai frecventă complicație este suprainfecția bacteriană și pneumonia, care apare cel mai adesea la copiii mici, la vârstnici sau la persoanele cu boli cronice.

Pentru tratarea gripei se recomandă tratament antiviral, aceasta fiind cea mai eficientă dacă este începută din primele zile ale bolii. Se poate asocia antipiretice, antiinflamatoare și antialgice. Persoanele cu formă severă pot necesita internare în spital. Pentru a evita infectarea și dezvoltarea formelor severe, se recomandă vaccinarea antigripală anuală.

Dr. Sárközi Hédi Medic specialist Pneumolog

Doresc o programare

Carit San Medical
locul unde sănătatea dvs.
este prioritatea nr. 1!

Contact

Adresa

Targu-Mures, Romania

Telefon