Miként gyógyíthatóak az allergiák?

Miként gyógyíthatóak az allergiák?

Bár az allergiát civilizációs betegségnek tartják, az orvostudomány mai állása szerint genetikai hajlammal kell születni ehhez. Jó hír is van: speciális immunterápiával gyógyíthatóak egyes allergiák, így örökre megszabadulhat például a szénanáthával együtt járó orr- és szemviszketéstől.

Tavasztól késő őszig tart a szezon

Már február-márciustól a nyír-, éger- és mogyorófapollen hatásait érezhetik az erre érzékenyek, aztán a leggyakoribb egész Európában a májusban kezdődő magvas növények (pázsitfüvek, gabonák) pollenje, majd ezt követi a gyomok pollenje – parlagfű, feketeüröm, csalánfélék. A pollenszezon februártól szeptember-októberig tart, és teszi próbára az arra allergiásokat.  A tévhittel ellentétben az allergiás szénanáthát nem a nagy, színes virágú növények okozzák, hanem azon növények pollenje, amelyeket a szél, és nem a méhek poroznak be.

Számos esetben az orvosok tüneti kezelést alkalmaznak egyes allergiákra, de vannak olyan folyamatok, amelyeket lehet gyógyítani. Ilyen például a méh- vagy darázscsípés okozta anafilaxiás sokk, amely specifikus immunterápiával orvosolható. Bara Noémi, a Carit San Medical allergológusa elmondta, hogy az allergiás szénanátha is hasonlóan gyógyítható, amely esetén kezelés gyanánt a beteget azzal az allergénnel léptetik kapcsolatba a szakemberek – fokozatosan növelve az adagot –, amelyre érzékeny. Ennek következményeként blokkoló ellentestek alakulnak ki a szervezetében, amelyek védelmet nyújtanak majd a következőekben az allergénekkel való találkozásokkor.

Vigyázat a szobanövényekkel is

A leggyakrabban allergizáló szobanövény a fikusz, ám újabban gyakran találják szembe magukat az orvosok allergiás panaszokat okozó – ám nem allergiás mechanizmus útján létrejövő – folyamatokkal: szobaillatosító és a fürdőszobai tisztítószerek irritálják a nyálkahártyát, amelyek ugyanolyan panaszokat okoznak, mint az allergia.

Ha köhögés, tüsszentés, szemviszketés, bőrpír, kiütések keserítik meg a mindennapjait, úgy érzi, mintha az év nagy részében náthás lenne, érdemes felkeresnie az allergológust, ahol egyszerű teszt kimutatja, mi okozza a kellemetlen tüneteket. Ezekre pedig korszerű kezelést ajánl Dr. Bara Noémi Allergológus. Jegyezzen elő időpontot a doktornőnél.

Carit San Medical A Hely, Ahol Az Ön Egészsége A Legfontosabb!

Contact

Adresa

Marosvásárhely, Románia