Skip to content

Fontos a cukorbetegség korai diagnosztizálása

A cukorbetegség a világ leggyakoribb anyagcsere-betegsége, és kezelés hiányában a fokozatosan megjelenő és egyre súlyosabbá váló szövődmények miatt akár jelentősen is romolhatnak az életkilátásaink. A diabetológia a cukorháztartás zavaraival, illetve a cukorbetegség megelőzésével, kezelésével, valamint szövődményeivel foglalkozik.

A betegség rohamosan terjed a mai stresszes, ésszerűtlen táplálkozású, mozgásszegény életmódunk miatt. Földünkön 1980-ban 108 millió esetet regisztráltak, jelenleg már közel 450 millió ember szenved a betegségtől.2019-es adat szerint több mint 800 ezer személyt kezelnek cukorbetegség miatt Romániában, és a gyermekek körében egyre nő a kór előfordulásának gyakorisága. Bár a kórkép jelenleg nem gyógyítható, a vércukor megfelelő szinten tartásával megelőzhetőek a betegség következtében megjelenő súlyosabb szervi károsodások, ezért nagyon fontos a betegség korai diagnosztizálása.

Diabetologia
Milyen esetekben kell diabetológushoz fordulni?

Szakrendelésünk felkeresését elsősorban azoknak ajánljuk, akik a cukorbetegség kialakulására hajlamosító tényezők miatt az átlagosnál magasabb kockázati csoportba tartoznak. Ezen kockázatnövelő tényezők közé tartozik, ha a családban korábban már több esetben is jelentkeztek a szénhidrát-anyagcsere zavarai, ha a kelleténél hosszabb ideje magasabb a vérnyomásunk, magasabbak a vérzsírszint-, illetve a húgysavszint-értékeink, koszorúér-betegségben szenvedünk, vagy ha egyszerűen csak túlzottan elhíztunk. Nőként nagyobb eséllyel alakulhat ki cukorbetegség, ha a várandósság alatt terhességi cukorbetegség lépett fel.

Szakorvoshoz ajánlott fordulni akkor is, ha hosszabb ideje az alábbi tüneteket észleli magán:

–        látászavarok

–        megnövekedett vizeletmennyiség

–        állandó szomjúságérzet

–        fokozott étvágy ellenére bekövetkező súlycsökkenés

–        elhúzódó sebgyógyulás

–        ínybetegségek gyakori előfordulása

–        szájszárazság

–        viszkető és ezt követően gyakran kisebesedő bőrfelszín

–        fáradékonyság és tartós levertség

–        visszatérő gombás fertőzések

Szűrővizsgálat minden 45 év feletti személynek évente javallott! A Carit San Medical diabetológia osztályának a felelős szakembere Dr. Szabó Mónika Diabetológus Főorvos, a rendelési órarend pedig a következő:Csütörtök 16:30-20:00 óra között

Carit San Medical A Hely, Ahol Az Ön Egészsége A Legfontosabb!

Contact

Adresa

Marosvásárhely, Románia

Telefon