Sari la conținut

Importanţa diagnosticului precoce al diabetului

Diabetul este cea mai frecventă boală metabolică la nivel mondial, iar în absenţa tratamentului apar treptat şi se agravează complicaţii care pot afecta semnificativ speranţa de viaţă. Diabetologia se ocupă de tulburările homeostaziei zahărului, respectiv de prevenirea şi tratarea diabetului zaharat, precum şi de complicaţiile acestei boli.

Diabetul proliferează într-un ritm accelerat din cauza felului nostru de viaţă, caracterizat prin stres, alimentaţie neraţională, sedentarism. În anul 1980 s-au înregistrat pe glob 108 milioane de cazuri, dar în prezent aproape 450 milioane de persoane suferă de această boală. În România, conform datelor pe anul 2019, se aflau sub tratament peste 800.000 bolnavi de diabet, iar incidenţa în rândul copiilor creşte continuu. Deşi în prezent boala încă nu poate fi vindecată, prin menţinerea glicemiei la un nivel corespunzător poate fi prevenită afectarea mai gravă a organelor, motiv pentru care este extrem de important diagnosticul timpuriu al bolii.

Prevenirea și tratarea diabetului
Când să ne consultăm cu un medic diabetolog?

Vă recomandăm să veniţi la consultatii de Diabet Zaharat ,nutriție si boli metabolice în primul rând dacă faceţi parte din grupa de risc peste medie, din cauza unor factori care predispun la apariţia diabetului. Dintre aceşti factori de risc amintim: antecedente în familie, legate de tulburări ale metabolismului glucidelor, hipertensiune pe o perioadă mai îndelungată, valori peste normal ale nivelului de grăsime în sânge (hiperlipidemie), respectiv ale acidului uric, boala arterială coronariană sau obezitate. La femei cresc şansele de apariţie a diabetului dacă în timpul sarcinii a avut diabet gestaţional.

Adresaţi-vă medicului specialist şi în cazul în care de mai multă vreme observaţi la Dvs. simptomele de mai jos:

–        tulburări de vedere

–        cantitate crescută de urină

–        senzaţie de sete permanentă

–        pierderea greutăţii în pofida poftei de mâncare crescute

–        vindecarea cu întârziere a rănilor

–        afecţiuni gingivale

–        uscăciunea gurii

–        mâncărimi urmate adesea de erupţii

–        oboseală şi apatie prelungită

–        infecţii fungice repetate.

Se recomandă screening anual după vârsta de 45 ani!Pentru acest departament al policlinicii noastre, persoana responsabilă este Medicul Primar Dr Szabó Mónika, iar programul de consultații este următorul: Joi intre orele 14-16

Carit San Medical
locul unde sănătatea dvs.
este prioritatea nr. 1!

Contact

Adresa

Targu-Mures, Romania

Telefon