35 év fölött mindenki számára javasolt a szívvizsgálat!

 A szív- és érrendszeri betegségek világszerte súlyos népegészségügyi problémát jelentenek, különösen a szívkoszorúér-betegség és a magas vérnyomás. Ezek a betegségek a fejlett és a fejlődő országokban a felnőtt lakosság leggyakoribb halálokaként szerepelnek. A jó hír, hogy ezen kóroknál a kiemelt jelentősége van a megelőzésnek.

Tudni kell, hogy a szívproblémák kialakulásában nagy súlya van a kockázati tényezőknek, mint például a családban előforduló koszorúér-betegség, a dohányzás, a vér koleszterinszintje és a vérnyomás nagysága. A cukorbetegség szintén jelentős rizikófaktora ezen betegségek kialakulásának. A szívbetegség kockázata a korral növekszik, nőknél és férfiaknál egyaránt. A férfiak esetén a kockázat nagyobb, mint a nőknél egészen addig, amíg a nők el nem érik a menopauzát. Ekkor a nők kockázata utoléri a férfiakét.

Nem árt tisztában lennünk azzal, hogy a szívbetegségek gyakran a kórkép egészen késői szakáig tünetmentesek, amikor is katasztrofális esemény következhet be. Ezért rendkívül fontos a megelőzés, a korai diagnózis. A rizikófaktorok szűrése mindenkinek ajánlott, tehát 35 év felett minden személy számára elengedhetetlen az évente elvégzett vizsgálat.

Mikor forduljon kardiológushoz?

Mivel a szív és érrendszeri megbetegedések a leggyakoribb halálozási okok közé tartoznak, megelőzés céljából is, panasz esetén azonban azonnal javasolt kardiológushoz fordulni. Célszerű minden olyan esetben felkeresni kardiológia szakrendelést, ha a következő tüneteket tapasztaljuk: indokolatlan légszomj, nehézlégzés, időleges eszméletvesztés, indokolatlan fáradtság, fáradékonyság, étvágytalanság, dagadó alsó végtagok, egyenes ági rokon fiatalkori szívbetegsége esetén, nyomó, szorító mellkasi fájdalom, a szegycsont mögött, amely kisugározhat a bal vállba, karba, erős szívdobogás érzés, szapora pulzus, helytelen, egészségtelen életmód, dohányzás, jelentős túlsúly, tünetmentesen szűrés, megelőzés jelleggel.

Ne halogassa, jegyezzen elő időpontért még ma Dr. Győri Lászlóhoz. Megteheti ezt online , telefonon vagy személyesen a Carit San Medical Járóbeteg-rendelőben.

Carit San Medical A Hely, Ahol Az Ön Egészsége A Legfontosabb!

Contact

Adresa

Marosvásárhely, Románia