Sari la conținut

Ingrijirea pielii uscate pe timpul iernii

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, reprezentând aproximativ 10-12% din masa acestuia. Structural, se compune din trei straturi, care funcționează în mod sincronizat. Deoarece tipul de țesut al pielii noastre este un epiteliu scuamos multistrat cornificat, are mai multe straturi în structura sa:

Stratul superior al pielii se numește țesut epitelial sau epidermă.

Acest strat se află în contact cu mediul exterior, având însă o grosime medie variabilă (cel mai subțire este la pleoape, cca. 0,02 mm, iar cel mai gros pe tălpi, cca. 1,4 mm). Epiderma ne protejează de factorii din lumea înconjurătoare, cum ar fi radiațiile UV, leziunile sau frigul.

Următorul strat este derma.

Stratul median al pielii este format din colagen și elastină, asigurând astfel elasticitatea și rezistența pielii (dacă ciupim pielea, aceasta se întinde, iar când o eliberăm, imediat își revine la forma inițială și se netezește).

Stratul inferior se numește hipodermă.

Acest strat conține celule adipoase, care reglează temperatura corpului, de asemenea înmagazinează rezerve de energie (la slăbire, ardem grăsimea din acest strat).

Rolul pielii constă așadar în protejarea organismului față de factorii externi, reglarea temperaturii corpului prin transpirație, respectiv sintetizarea vitaminei D cu ajutorul razelor solare. Având un rol complex și important, pielea necesită o îngrijire și o atenție sporită.

Vremea rece de iarnă adesea ne pune pielea la încercare, astfel există riscul să devină uscată și dureroasă. Din cauza aerului rece și uscat din timpul iernii, stratul superior al pielii nu poate absorbi suficientă umezeală, astfel devine aspră și sensibilă, în special în zona mâinilor și a buzelor.

Sfaturi de remediu
  1. Folosirea unor creme hidratante mai grase, fiindcă cremele cu un conținut mai mare de uleiuri minerale izolează și păstrează mult mai eficient umiditatea pielii.
  2. Evitați băile lungi și apa cu o temperatură peste 37 grade Celsius, deoarece chiar dacă apa fierbinte are un efect relaxant, extrage umiditatea din piele.
  3. Spălați vasele și rufele purtând mănuși de menaj.
  4. Înainte de schiere sau alte activități outdoor, ungeți-vă pielea cu grijă, fiindcă nici iarna nu trebuie să uităm de protecția UV (zăpada reflectă razele Soarelui, facilitând apariția melanomului)

Pentru a afla care sunt cele mai potrivite produse de ingrijire a pielii in sezonul rece, cel mai indicat ar fi sa vizitati un medic dermatolog.

Doresc o consultatie

Carit San Medical
locul unde sănătatea dvs.
este prioritatea nr. 1!

Contact

Adresa

Targu-Mures, Romania

Telefon