Skip to content

Száraz bőr ápolása télen

A bőr az emberi szervezet legnagyobb szerve, a testtömeg mintegy 10-12%-át teszi ki. A felépítése szempontjából három különböző rétegből áll, amelyek összehangolt működése feltételezi a megfelelő működését. Mivel bőrünk szövettípusát tekintve egy többrétegű elszarusodó laphám, ezért felépítésében több réteg található:

A bör felső rétegét hámnak vagy más néven epidermisznek nevezzük.

Ez a réteg érintkezik a külvilággal, átlagos vastagsága azonban helyenként változó (legvékonyabb a szemhéjon, kb. 0,02 mm, illetve a legvastagabb a talpakon, ahol kb. 1,4 mm.) Ugyancsak e réteg véd a külvilágból érkező hatásokkal szemben is, mint például az UV-sugárzás, sérülések vagy a hideg.

Ezt a réteget követi az irha vagy dermisz.

Ez a bőr középső rétege, amely kollagénből és elasztinból épül fel, így biztosítja a bőr állandó rugalmas jellegét illetve ellenalló képességét (ha a bőr összecsípjük megnyúlik, ha pedig elengedjük azonnal visszanyeri eredeti alakját és kisimul).

Az utolsó réteg pedig a bőralja, azaz hipodermisz.

E réteg zsirsejteket tartalmaz, amelyek a test hömérsékletszabályozásáért felelős illetve ez a réteg képezi a test energiatartalékát is (fogyás során ebből a rétegből veszítjük el a zsirt).

A bőr szerepe tehát a szervezetünk védelme a külső hatásokkal szemben, ezenkívül szabályozza a testhőmérsékletünket, izzadas által, illetve D-vitamint termel a napból érkező sugarak által. Mivel összetett és fontos szerepe van a szervezetünkben, kiemelt gondoskodásra és odafigyelésre van szüksége.

Száraz bőr ápolása télen
Száraz bőr ápolása télen

A téli hideg időjárás gyakran próbára teszi a bőrünket, így az kiszáradhat és fájdalmassá válhat.Ez annak tuljadonitható, hogy a hideg és száraz téli levegő miatt a bőr legfelső rétege nem képes elég nedvességet magába szívni, így érdessé és fájdalmassá válik és nemcsak a kéz, hanem az ajkak területén is.

Mit tehet ennek orvoslásához?
  1. Zsirosabb hidratáló krémek alkalmazása, mivel a nagyobb mennyiségű ásványi olajakat tartalmazó krémek sokkal hatékonyabban zárják el és őrzik meg bőrünk nedvesség tartalmát.
  2. Kerülje a hosszú és 37 Celsius-foknál foróbb fürdőzéseket, ugyanis bár a forrü víznek relaxáló és izomlazító hatása van, szintén nedvességet von el a bőrtől.
  3. Mosogatáshoz és mosáshoz használjon gumikesztyűt
  4. Síeles vagy bármilyen kinit szabadidős tevékenység előtt kenje be gondosan a bőrét, mivel télen sem szabad megfeledkezni a fényvédelemről (a fehér hó erősen visszaveri a napfényt ígz elősegítheti a bőrrák kialakulását).

Ahhoz azonban, hogy megtudjuk, melyek a legmegfelelőbb bőrápoló termékek a hideg évszakban számunkra, a legjobb lenne felkeresni egy bőrgyógyászt.

Kérek egy időpontot

Carit San Medical A Hely, Ahol Az Ön Egészsége A Legfontosabb!

Contact

Adresa

Marosvásárhely, Románia

Telefon