Carit-San

Nyitva tartás

Hétfő - Péntek:

07:00 - 20:00

Cím

Mihai Viteazul (Klastrom) utca 42.
Marosvásárhely, Románia

Kapcsolatfelvétel

phone call 0265.269.172

phone call 0730-619-401

Tünetmentesség esetén is fontos nőgyógyászhoz járni!

iul 31, 2018

Az orvosok megegyeznek abban, hogy évente célszerű nőgyógyászati vizsgálaton részt venni, panaszok esetén pedig nem érdemes halogatni a látogatást, hiszen az elhanyagolt gyulladásos, fertőző megbetegedések meddőséget okozhatnak, sőt a születendő magzatot is megbetegíthetik.

 

 

A rutin nőgyógyászati vizsgálat lehetővé teszi a krónikus gyulladások, gombás, bakteriális, vírusos, parazitás fertőzések, a ciszták, a policisztás ovárium szindróma és esetleges egyéb nőgyógyászati elváltozások felderítését, de segíti a mell-, a petefészek-, a méh- és a méhnyakrák szűrését is. A Carit San Medical Járóbeteg-rendelőjének nőgyógyásza dr. Kiss Szilárd, aki méltán ismert és elismert a szakmában.

 

 

Ezekben az esetekben forduljunk nőgyógyászhoz:

- Szokatlan mennyiségű, színű, szagú vagy állagú hüvelyi folyás

- Folyás, égő érzés, viszketés a hüvely és a szeméremtest régiójában

- Súlyosabb felfázás vagy tömegfürdőben összeszedett fertőzés 

- Visszatérő alhasi fájdalom 

- Szemölcsök megjelenése a kisajkak belső oldalán, illetve a hüvelyben 

Panaszmentes esetben

- Szexuális élet megkezdését követő első év után

- Ezután a szűrővizsgálaton évente javasolt megjelenni, panaszoktól függetlenül, prevenciós jelleggel, pl. a HPV vírus kiszűrése érdekében

- Több rizikófaktor egyidejű jelenléte esetén (daganatos betegségek a családban, dohányzás, rendszeres hormonszedés, cikluszavarok, krónikus gyulladás) javasolt a rendszeres szűrés

- Gyerekvállalás előtt is érdemes elvégezni a vizsgálatokat, hogy tudjuk, minden rendben van, mielőtt a magzat megfoganna

Mi történik a nőgyógyászati vizsgálat során?

Ha még nem járt nőgyógyásznál, és aggályai lennének a vizsgálat lefolyásáról, jó tudni, hogy fájdalommentes és egyszerű vizsgálatról van szó. Az orvos először felveszi az anamnézist kötetlen, irányított beszélgetés keretein belül. A korábbi, nemcsak nőgyógyászati orvosi dokumentáció áttekintése után a konkrét panaszokra tér rá a szakorvos. Ezután veszi kezdetét a nőgyógyászati vizsgálat, amely magába foglalja a külső nemi szervek bimanuális tapintásos vizsgálatát, a hüvely kolposzkópos vizsgálatát, illetve az emlők kézzel történő átvizsgálását. Sor kerülhet kismedencei ultrahangra, és igény, valamint szükség szerint kenet vételre. A vizsgálat véleményezéssel és szükség esetén a javasolt terápia, illetve a további vizsgálatok megbeszélésével zárul.

Minden korosztály számára ajánlott a rendszeres vizsgálat

Dr. Kiss Szilárd szerint létezik három alaptünet, amiért tájainkon nőgyógyászhoz jelentkeznek: a kóros folyás, a rendszertelen menstruáció, illetve az alhasi, kismedencei fájdalmak, de nem győzi hangsúlyozni, hogy legjobb nem megvárni a tüneteket, hiszen minden betegséget könnyebb megelőzni, mint kezelni. „Mindenki számára ajánlott a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat, a rákszűrés, akár fiatal nő, akár kétgyerekes családanya, vagy posztmenopauzában lévő idősebb hölgy esetében. A periodikus vizsgálat lehetőséget ad olyan kóros állapot korai felismerésére, amikor a kezelés még teljes mértékben elvégezhető: ilyen például a méhnyakrák vagy a petefészek-daganat, amely betegségnek csak előrehaladott stádiumában van tünete” – mondja a szakember.

 

 

Nőgyógyászati vizsgálat időpontért keresse fel a Carit San Medical Járóbeteg-rendelőt, vagy jelentkezzen be telefonon, illetve online.  

 

 

 Like-olj minket a facebookon

Hírek: