Carit-San

Nyitva tartás

Hétfő - Péntek:

07:00 - 20:00

Cím

Mihai Viteazul (Klastrom) utca 42.
Marosvásárhely, Románia

Kapcsolatfelvétel

phone call 0265.269.172

phone call 0730-619-401

Beszélgetéssorozat orvosainkkal- 19-ik rész-Dr. Constantin Viorelia

sep 13, 2017

„Csodálatos dolog látni a páciens felépülését”

 

Dr. Constantin Viorelia, a Carit San Medical Járóbeteg-rendelő neurológusa alig néhány hete került az intézmény orvoscsapatába. Egyetemi és sürgősségi kórházban is dolgozva az ideggyógyászati megbetegedések számos fajtájával találkozott, és úgy gondolta: magánszektorban is szeretné kipróbálni magát. Pályája kezdetén kacérkodott ugyan a kardiológiával, de nagyon örül neki, hogy mégis – egészségügyi líceumi kedvenc tantárgyából inspirálódva – a neurológiát választotta.

– Mi ösztönözte arra, hogy az orvosi hivatást válassza?

– Kisgyerekkoromtól vonz ez a szakma, igazából fel sem került más opció. A családunkban is volt orvos: egy nagybátyám sebészként, egy másik idegsebészként dolgozott, és mindig csodálattal tekintettem a hivatásukra. Aztán amikor idősebb lettem, tudatossá vált a döntés, amiben az is közrejátszott, hogy szerettem volna jót tenni, segíteni az embereknek. Üres mondásnak tűnhet, de akárhányszor egy páciensem meggyógyul, rajtam is lelki nyugalom vesz erőt.

– Hát a neurológia mellett miként döntött?

– Egészségügyi líceumot végeztem, és már akkor nagyon tetszett az ideganatómia, illetőleg minden roppantul érdekelt, ami a központi idegrendszerhez kapcsolódik. Aztán egyetemen az ideggyógyászatra való szakosodás természetszerűleg következett. Nőként a sebészi szakmát túl megterhelőnek találtam, és a neurológia jó kompromisszumos megoldásnak bizonyult, hiszen belgyógyászat, de mégsem invazív.

 

 

– Európában minden harmadik személy neurológiai vagy pszichiátriai zavarokkal küszködik. Tényleg ennyire nagy ez a szám?

– Sajnos a modern társadalomnak és életvitelnek számos negatív hozadéka van: ilyen a stressz, ami enyhébb vagy súlyosabb pszichiátriai zavarokhoz vezethet. A mindennapok bizonytalanságából sokan mérgező anyagok fogyasztásába „menekülnek” –alkohol, cigaretta –, és a szedentáris életforma is hosszútávon nyomot hagy az emberi pszichén. Emellett a magas vérnyomás, a helytelen táplálkozás hatására az 50-60 év fölötti személyek érrendszeri problémákkal küzdenek, amelyekből neurológiai patológiák is következhetnek. A külső tényezők mellett az egészségügyi nevelés, neveltetés hiánya és a tudatlanság is hozzájárul ahhoz, hogy ezek a betegségek kialakuljanak.

– Nyugat-Európában is ilyen súlyos a helyzet?

– Közismert, hogy Kelet-Európában az agyvérzés előfordulása sokkal gyakoribb, mint tőlünk nyugatabbra, de az a tapasztalatom, hogy egyre csökken az életkor is, amikor bekövetkezik az ilyen jellegű probléma. A minap egy 45 éves nő agyvérzés okán került a kórházba. Nos, ez 10-15 éve szinte elő sem fordulhatott.

– Milyen tünetekkel javallott neurológus szakorvoshoz fordulni?

– Nagyon széles a skála. Leggyakrabban fejfájással jelentkeznek a páciensek, amelynek számos kiváltó oka lehet. Az okot alapos klinikai kivizsgálás, neurológiai, illetve laboratóriumi vizsgálatok révén derítjük fel. De a zsibbadás, bizsergés, végtagok elerőtlenedése, egyensúlyzavarok, szédülés mind olyan tünetek, amelyekkel ajánlott felkeresni a szakorvost. Fontos kiemelni, hogy ezek nem korosztályos betegségek, fiataloknál és időseknél egyaránt jelentkezhetnek a tünetek. A harmadik korosztály esetében már megjelennek a degeneratív betegségek – demencia, Parkinson-kór stb. –, de cukorbetegeket is gyakran a diabetológusuk irányítja hozzánk, hiszen az elsődleges kórjuk neurológiai tüneteket is kiválthat.

– Mi volt szakmai életének eddigi legnagyobb kihívása?

– Az eddigi legfontosabb, és általam nagyon vágyott lépés, hogy egyetemi kórházban dolgozhassak. Egyrészt azért, mert a betegségek széles palettájával találkozik az orvos, ami szakmai kihívás és elégtétel egyaránt. Másrészt pedig, mert itt állnak rendelkezésünkre a legkorszerűbb klinikai diagnosztikai eszközök. Harmadsorban úgynevezett „ágyas” rendszerben dolgozva lehetőségünk van végigkövetni a páciens betegségének útját az orvoshoz fordulásától, a diagnosztizáláson át egészen a gyógymód alkalmazásáig, illetve a felépülésig.

– Mi a legnagyobb nehézség a neurológiában, ami a gyógyítás, gyógyulás útjában áll?

– A neurológia az idegrendszer biológiájából és természetéből adódó kihívásokkal van tele. Megannyiszor frusztráló érzés, amikor degeneratív betegségekkel találkozunk, és tehetetlenek vagyunk. Ilyenkor borzasztó nehéz közölni a pácienssel és a hozzátartozóival, hogy a gyógyulás esélyei nem kedvezőek, és orvosolni sem lehet a betegséget, csupán tüneti kezelést alkalmazhatunk. A tudomány jelenlegi állása szerint az idegszövet sorvadását nem lehet sem visszafordítani sem megállítani.

– Elmesélne egy pozitív esetet a praxisából, ami megmaradt az emlékezetében?

– Egy esetben sürgősségileg utalt be hozzám az orvoskollégám egy pácienst, akinek a tünetei diffúzok voltak, nem lehetett pontos diagnózist felállítani. Kiegészítő vizsgálatokat végeztem, és 2-3 nap kórházi ottlét után már körvonalazódni kezdett a kórkép. A páciens rossz állapotban volt, motorikus képességei nagyon gyengék voltak, de az immunoglobulin-kezelés hatására látványos volt a felépülése. Az ágyhoz kötött páciens egy-másfél hetes terápia után a saját lábán hagyta el a kórházat. Még nagyobb öröm volt, amikor egy hónappal később, az ellenőrzésre kísérő nélkül, egészségügyi állapotával megelégedve érkezett vissza. Egy orvos számára óriási dolog látni ezeket a felépüléseket.

 

 

Kérek időpontot Dr. Constantin Viorelia Neurológus szakorvoshoz 

 

 

 

 Like-olj minket a facebookon

Hírek:

 • Beszélgetéssorozat orvosainkkal- 21-ik rész-Máté Enikő

  oct 13, 2017

  A segítő szándék vezérli a pszichológust

  Máté Enikő, a Carit San Medical Járóbeteg-rendelő régi-új pszichológusa külföldi kitérő után jött vissza Vásárhelyre, illetve a rendelőbe. Elmondása szerint nagy tapasztalatra tett szert a világ különböző országaiban, ami arra is megtanította, miként kell jól kérdezni. A pszichológiát..

  Részletek


 • Beszélgetéssorozat orvosainkkal- 20-ik rész-Dr. Bara Tivadar

  sep 28, 2017

  A sebész, aki mögött több ezer műtét áll

  Dr. Bara Tivadar, a Carit San Medical Járóbeteg-rendelő sebésze már közel 40 éve a pályán van, de még ma is minden nagyműtétjét kihívásként éli meg. Huzamosabb ideig volt olyan periódusa, amikor sebészhiány miatt naponta hat személyt operált, de mára már „csak” napi három az átlag. Emellett előadótanár a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, és hiánypótló tankönyveket is írt az ..

  Részletek


 • Beszélgetéssorozat orvosainkkal- 19-ik rész-Dr. Constantin Viorelia

  sep 13, 2017

  „Csodálatos dolog látni a páciens felépülését”

  Dr. Constantin Viorelia, a Carit San Medical Járóbeteg-rendelő neurológusa alig néhány hete került az intézmény orvoscsapatába. Egyetemi és sürgősségi kórházban is dolgozva az ideggyógyászati megbetegedések számos fajtájával találkozott, és ..

  Részletek


  • Pagina 1 din 12 > >>